BREGZIT POD ZNAKOM PITANJA: Tusk se nada drugom referendumu

BREGZIT POD ZNAKOM PITANJA: Tusk se nada drugom referendumu

AP Photo/Francisco Seco


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da smatra da postoji šansa da Velika Britanija ostane u članstvu EU jer su Britanci posle referenduma 2016. godine pokrenuli diskusiju o ostanku u bloku.

U intervjuu za poljski dnevnik “Gazeta viborča”, Tusk je sugerisao da je moguće održati novi referendum o “Bregzitu” na osnovu ranijih presedana jer su u toj zemlji već održana dva plebiscita o Evropi.

Mark Duffy/UK Parliament via AP

Mark Duffy/UK Parliament via AP

Prvi je održan 1973. godine o ulasku u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom 1975. godine o ostanku u toj zajednici.

“Ukoliko je 2016. godine bilo moguće promeniti odluku donetu 1975. godine, onda isto tako treba da bude moguće održati drugi referendum o “Bregzitu”, kaže Tusk, koji je često izražavao žaljenje zbog ishoda referenduma na kojem je 53 odsto Britanaca bilo za izlazak, a 48 odsto protiv.

Prema njegovim rečima, prava diskusija o posledicama “Bregzita” počinje ne pre ili tokom kampanje, već nakon referenduma i da bi rezultati, kada bi plebiscit danas bio održan, bili mnogo drugačiji. On je istakao da je paradoksalno to što je “Bregzit” pokrenuo proevropski pokret u Velikoj Britaniji.

U britanskom parlamentu u tri navrata nije ratifikovan sporazum koji je premijerka Tereza Mej postigla sa EU o “Bregzitu”. EU je zbog toga dozvolila odgađanje “Bregzita” do kraja oktobra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar