BRISEL UVODI SANKCIJE SVOJIM LOŠIM MOMCIMA? Pristup EU fondovima biće ograničen, moraće da ispune jedan zahtev

BRISEL UVODI SANKCIJE SVOJIM LOŠIM MOMCIMA? Pristup EU fondovima biće ograničen, moraće da ispune jedan zahtev

Foto: YouTube screenshot


Evropska komisija je predložila “ograničenje pristupa evropskim fondovima” u slučajevima kršenja principa pravne države u nacrtu budžeta za period 2021-2027.

To je inicijativa kakva do sada nije viđena.

“Poštovanje pravne države je nezamenljivi preduslov za zdravo upravljanje finansijama i budžetsku efikasnost. Zato predlažemo novi mehanizam za zaštitu budžeta od rizika povezanih s manjkavostima pravne države. To je mehanizam opšte primene koji se ne odnosi ni na jedno pojedinačnu članicu”, rekao je predsednik Komisije Žan-Klod Junker u obraćanju evroposlanicima. Ipak, poljska i mađarska vlada se osećaju direktno pogođenim tim uslovima.

Važna novina u predlogu budžeta je ojačana veza fondova EU i pravne države u cilju zaštite evropskog budžeta od finansijskih rizika povezanih s manjkavostima pravne države u državama članicama, navela je EK. Ako ih usvoje države članice i Evropski parlament, novi instrumenti će omogućiti Uniji da suspenduje, smanji ili ograniči pristup evropskim fondovima proporcionalno prirodi, težini i širini nedostataka pravne države.

Takvu odluku mora predložiti Komisija i ona mora biti usvojena na Evropskom savetu “obrnutom kvalifikovanom većinom”, navodi EK. Svaka država ima određen broj glasova. Procedura za “obrnutu kvalifikovanu većinu” podrazumeva da države koje imaju ukupno 255 glasova mogu odbaciti preporuku Komisije, što je teško postići.

Više zemalja se založilo da taj mehanizam izvuče pouke iz spora Brisela i ultrakonzervativne poljske vlade, optužene da preti nezavisnosti pravosuđa.

Zbog komplikovane procedure koja je u toku na zahtev EK, ideja je da se u sličnim slučajevima pribegne finansijskm pritisku.

“Nećemo prihvatiti arbitrarne mehanizme koji će upravljanje fondovima učiniti instrumentom političkog pritiska po zahtevu”, rekao je zamenik poljskog ministra za evropske poslove Konrad Šimanski.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar