BRITANCI MORAJU DA RECIKLIRAJU I NAKON BREGZITA: Londonu 37 direktiva EU, uključujući i onu o četiri kante za smeće

BRITANCI MORAJU DA RECIKLIRAJU I NAKON BREGZITA: Londonu 37 direktiva EU, uključujući i onu o četiri kante za smeće

Foto: Beta/Matt Dunham


Velika Britanija mogla bi da bude prisiljena da prihvati 37 direktiva Evropske unije tokom dvogodišnjeg tranzicionog perioda nakon Bregzita, navodi se u analizi britanske vlade, u koju je uvid imao “Dejli telegraf”.

Navodi se da izveštaj otkriva “seriju kontroverznih EU zakona koji bi mogli da budu nametnuti usled zabrinutosti da Britanija nema moći da ih zaustavi”.

“Telegraf” navodi da je jedna od najspornijih među tih 37 direktiva ona koje će obavezati svako britansko domaćinstvo na posedovanje četiri različite kante za smeće kako bi se ostvarile, kako je ocenjeno, “neizvodljive” nove smernice EU u pogledu recikliranja.

Druge direktive se, između ostalog, odnose na davanje ovlašćenja Briselu da izvrši opsežne kontrole u londonskom Sitiju i na obavezu Britanije na ispunjavanje ciljeva iz oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti u trajanju do deset godina nakon Bregzita.

“Telegraf” navodi da će ove direktive verovatno izazvati nove podele u vladi britanske premijerke Tereze Mej, pošto su evroskeptični ministri, uključujući i šefa diplomatije Borisa Džonsona, u više navrata upozoravali da Britanija ne sme da prihvati nova EU pravila tokom perioda tranzicije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar