Svet
19.03.2018. 12:20
Tanjug

BRITANCI TRAŽE ODGOVORE OD OSNIVAČA FEJSBUKA: "Vreme je da Zakerberg prestane da se skriva iza stranice"

mark-zakerberg.png

Šef komiteta za medije britanskog parlamenta Dejmijan Kolins kaže da je Fejsbuk obmanjivao ljude o riziku da se podaci korisnika dele bez njihove dozvole.

Kolins je rekao da će zatražiti od direktora Fejsbuka Marka Zakerberga i još jednog zvaničnika te kompanije da se pojave pred komitetom koji istražuje dezinformacije i lažne vesti, prenosi AP.

"Neko mora da preuzme odgovornost za ovo. Vreme je da Mark Zakerberg prestane da se skriva iza svoje stranice na Fejsbuku", rekao je Kolins.

On je takođe optužio direkora kompanije za analizu podataka "Kembridž analitika" Aleksandra Niksa da laže.

Niks je prošlog meseca saopštio da "Kembridž analitika" nije dobila podatke od istraživača optuženog da je prikupljao lične informacije miliona korisnika Fejsbuka.

"Kembridž Analitika" pobrala je privatne informacije više od 50 miliona korisnika Fejsbuka koje je iskoristila za razvijanje tehnika za podršku izbornoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine, objavili su "Njujork tajms" i londonski "Obzerver".

Državni tužilac Masačusetsa Mora Hili je saopštila da je, posle ovih navoda, njena kancelarija pokrenula istragu.

"Građani Masačusetsa zaslužuju neodložne odgovore Fejsbuka i Kembridž Analitike", objavila je ona na Tviteru uz link koji vodi na tekst "Njujork tajmsa".

Fejsbuk je u petak saopštio da je "suspendovao" Kembridž Analitiku posle otkrića da su prekršena prava o privatnosti podataka, prenosi Rojters.

Američki i britanski listovi su, pozivajući se na bivše zaposlene Kembridž Analitike, sa sedištem u Londonu, naveli da je ovo jedna od najvećih zloupotreba podataka u istoriji Fejsbuka.

Kako se navodi, Kembridž Analitika je iskoristila podatke, koje je bez dozvole preuzela početkom 2014. godine, za softverski program kojim se predviđa i utiče na izbor prilikom glasanja.

"Obzerver" piše da je više od 50 miliona profila u to vreme predstavljalo skoro četvrtinu potencijalnih glasača u SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
14°C
13.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve