Britanija potpuno odsečena, na granici haos sa kamionima

Britanija potpuno odsečena, na granici haos sa kamionima

AP Photo/Kirsty Wigglesworth


Sve je više zemalja koje su prekinule putničke veze s Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji je tamo pronađen, a koji se brže širi.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za robu i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa, piše Index. hr.

Ipak, Britaniji je najveći problem francuska blokada.

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona nastoji da sa Francuskom pronađe način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih evropskih trgovačkih ruta devet dana pre definitivnog razlaza Britanije i Evropske unije javlja Reuters.

Povezane vesti – Više od 40 zemalja zatvorilo je granice s Velikom Britanijom, Džonson traži rešenje

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati.

U međuvremenu, stotine kamiona stoji u Doveru bez ikakvih informacija kad bi mogli da nastave put prema Evropi.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

U međuvremenu, kod dela Britanaca stvorio se strah da bi moglo nestati zaliha iz prodavnica.

Velika Britanija u utorak je poručila da, bez obzira na zastoj teretnog saobraćaja zbog blokiranih granica, hrane ima u izobilju i da se ljudi ne treba da se brinu da bi uoči Božića u prodavnicama mogla da nastane nestašica.

Dva najveća lanca supermarketa, Tesco i Sainsbury’s, u ponedeljak su upozorili da će police polako ostajati prazne ukoliko se ubrzo ne uspostavi promet roba na jednoj od najvažnijih evropskih trgovačkih ruta.

Zbog strogih restriktivnih mera vezanih za pandemiju Covid-19, posebno zatvaranja ugostiteljstva, britanski supermarketi beleže rekordnu potražnju uoči Božića i postoji bojazan od paničnog, prekomernog kupovanja namirnica.

“Granični prelazi bi od sutra trebalo da budu otvoreni kako bismo bili sigurni da neće doći do poremećaja teretnog saobraćaja”, rekao je Andrew Opi, direktor za hranu i održivost Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC), navodeći da bi, u protivnom, moglo doći do nestašica salate, povrća i voća, uključujući maline i jagode.

Povezane vesti – Medicinski deo Kriznog štaba tražio stopiranje letova iz Velike Britanije

Iako se u utorak pred supermarketima širom zemlje stvaraju dugački redovi, prodavači tvrde da ne vide nikakvu promenu u navikama kupaca i da treba imati na umu da su ovo i inače najprometniji dani za kupovinu.

Takođe, zbog protokola vezanih za Covid-19, u supermarketima više ne može biti neograničen broj kupaca kao ranije.

London je u “lockdown-u”

Svemu tome valja dodati i činjenicu da je deo Britanije zbog novog soja koronavirusa u novom velikom “lockdown-u”. U Londonu su zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine. Isto tako, zabranjeno je putovanje izvan zona za koje je proglašen najviši stepen uzbune, bilo u druge delove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inostranstvo. Barovi, restorani i muzeji su zatvoreni već od prošle srede.

  EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Građani ne smeju da napuste svoje domove osim ako idu na posao koji ne mogu da obavljaju od kuće. Vlada im poručuje da putuju jedino ako nužno moraju, da smanje broj kretanja na minimum i da idu pešice ili biciklom gde god je to moguće.

London je prazan.

Vlasti su obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i “do 70 posto”. Stoga je WHO pozvala svoje evropske članice da pojačaju kontrolu, što je dosta njih već i učinilo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar