BRITANSKA PARTIJA POSTALA “SAJBERZLOČINAC”: Laburisti kupovali ilegalno podatke

BRITANSKA PARTIJA POSTALA “SAJBERZLOČINAC”: Laburisti kupovali ilegalno podatke


Britanska kompanija”Emin dnevnik”, koja se specijalizuje za zdravstvenu negu trudnica, dovela je pred sud “Lajfsajkl marketing” (Lifecycle Marketing), firmu koja se bavi marketingom, budući je otkriveno kako je “Lajfsajkl” tajno slao podatke o budućim majkama Laburističkoj partiji (Labour Party), jednoj od dve vodeće stranke u Britaniji.

Zbog narušavanja privatnosti i ilegalnog deljenja poverljivih informacija preko milion svojih klijenata, od navedene kompanije se zahteva da isplati kaznu od 140 000 funti.
Veruje se i kako je “Lajfsajkl marketing” prodavao ove podatke, još od 2017. godine, kada su iskorišćeni da bi se uticalo na izbornu kampanju. Takođe, postoje sumnje da su poverljivi podaci upotrebljivani u marketinške svrhe, kako bi se bliže ispitale ciljne grupe i oformile strategije prodaje.

Sama kompanija je odbacila ove optužbe, tvrdeći da nije dobila ni priliku da se opravda pred Kancelarijom za informacije (Information Commissioner’s Office), pre nego što je sačinjena optužba.

“Detalji koje je pronašla Kancelarija za informacije, kao i podaci koji kolaju medijima, sadrže neke nepravilnosti, za koje verujemo da će biti dovoljne da isprave ovu situaciju”, poručili su iz “Lajfsajkl marketinga”, dodavši da ova kompanija nikada nije bila, niti će biti, umešana u zloupotrebu podataka budućih majki na ovaj način.

Iako nije novost da partije kupuju lične podatke ljudi, kako bi ih iskoristile za svoju kampanju, vrlo je zabrinjavajuća činjenica da su se podaci prodavali bez pristanka samih klijenata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar