Svet
17.06.2022. 12:51
Beta

Amerika

Britanska vlada odobrila izručenje Asanža

Asanž
Izvor: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska vlada odobrila je izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u gde treba da odgovara za optužbe o špijunaži.

On će verovatno uložiti žalbu na tu odluku, a za pokretanje žalbe ima dve nedelje.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je naređenje o izručenju, saopšteno je iz britanskog ministarstva. Potpisivanje je usledilo posle presude suda u aprilu da Asanž može biti poslat u SAD.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u saopštenju da britanski sudovi nisu ustanovili da bi to bilo nepravedno, da bi predstavljalo ugnjetavanje, ili zloupotrebu procesa da se izruči Asanž.

Britanski sudovi nisu pronašli ni da bi izručenje bilo nespojivo sa njegovim ljudskim pravima, uključujući pravo na fer suđenje i slobodu izražavanja, ocenjujući da će se dok je u SAD prema njemu ophoditi odgovarajuće, pa i kad je reč o njegovom zdravlju.

Ta odluka je veliki trenutak u Asanžovoj dugogodišnjoj borbi da izbegne da mu se sudi u SAD,  mada nije još kraj sage, pošto ima 14 dana da podnese žalbu.

Britanski sudija odobrio je njegovo izručenje u aprilu ostavljajući konačnu odluku vladi. To je odlučeno posle pravne bitke koja je išla sve do britanskog Vrhovnog suda.

Pedesetogodišnji Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Pre toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

On može da dobije do 175 godina zatvora zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima posebno u Iraku i u Avganistanu.

Novinarske organizacije i grupe za ljudska prava pozivale su Britaniju da odbije američki zahtev za izručenje osnivača Vikiliksa, samtrajući da je delovao kao novinar i da ima prava na zaštitu slobode govora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve