BRITANSKI MINISTAR: Bregzit bez dogovora je političko samoubistvo za Konzervativce

BRITANSKI MINISTAR: Bregzit bez dogovora je političko samoubistvo za Konzervativce


Tražiti da Velika Britanija izađe iz Evropske unije bez dogovora bilo bi “političko samoubistvo” za Konzervativce, rekao je sinoć britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, posle velike pobede Bregzit partije na evropskim izborima.

“Pokušati da se sprovede izlazak iz EU bez dogovora preko parlamentarnih izbora nije rešenje, to je političko samoubistvo za Torijevce,” napisao je Džeremi Hant u Telegrafu.

Konzervativci su jako loše prošli na evropskim izborima, sa najgorim rezultatom od 1832. godine, osvojivši samo devet odsto glasova, daleko iza Bregzit partije Najdžela Faraža koja je osvojila 31,6 odsto glasova i zalaže se za potpun prekid sa EU, čak i bez sporazuma, 31. oktobra.

“Ako rizikujemo ulazak u parlamentarne izbore pre sprovođenja Bregzita bićemo uništeni”, ocenio je Hant.

Hant je jedan od deset kandidata stranke za naslednika premijerke Tereze Mej

Hant je rekao da je jedini način da se pokaže Faražu da greši da se sprovede Bregzit, tako što će se ujediniti i ponovo ući u pregovore sa Evropskom unijom.

Rok za izlazak Britanije iz EU, prvobitno predviđen 29. marta, pomeren je za 31. oktobar.

Plan o izlasku koji je Tereza Mej postigla sa EU je tri puta odbijen u britanskom parlamentu, i ona je zbog toga u petak objavila da podnosi ostavku 7. juna.

Džeremi Hant se zalaže za to da se traga za drugačijim sporazumom sa Briselom, mada je Evropska komisija već upozorila da ostavka Tereze Mej ne menja stav drugih zemalja članica Unije o tom sporazumu koji smatraju da je ispregovaran i da se ne može menjati.

Hant misil da ipak ima šanse da vođe EU ponovo otvore pregovore o Brezgitu.

Ester Makvej, bivša minsitarka rada koja je takodje kandidat da zameni Terezu Mej je rekla da bi pravo političko samoubistvo bilo da nema jasnog prekida sa EU, i da se ne izađe iz Unije 31.oktobra. Boris Džonson, sadašnji favorit među pretendentima za novog britanskog premijera, rekao da ne treba tražiti isključivo izlazak iz EU bez dogovora ali da svaka razumna osoba treba da ostavi tu mogućnost na stolu da bi se ponovo pregovaralo sa Briselom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar