Broj zaraženih koronavirusom u svetu prešao granicu od 40 miliona

Broj zaraženih koronavirusom u svetu prešao granicu od 40 miliona

AP Photo/Michael Probst


Broj zaraženih koronavirusom u svetu prešao je granicu od 40 miliona ljudi, piše Reuters na temelju svojih evidencija, a s dolaskom hladnih dana pandemija se sve brže širi.

Evidencija se temelji na podacima koje objavljuju pojedine države, ipak stručnjaci vjeruju da su brojke smrtnosti i zaraženosti daleko veće od službenih zbog nedovoljnog testiranja i prijavljivanja, prenosi Index. hr.

Ubrzanje epidemije ilustriraju sledeći podaci: Trebalo je da prođu smao 32 dana da broj zaraženih s 30 miliona u svetu naraste na 40 miliona, a 38 dana da se broj zaraženih poveća s 20 na 30 miliona, odnosno 44 dana s 10 na 20 miliona.

AP Photo/Andy Wong

AP Photo/Andy Wong

Rekordan dnevni broj krajem prošle nedelje 

Rekordan dnevni broj zaraženih dogodio se krajem prošle nedelje kada je ta brojka u svetu prvi put narasla iznad 400.000. U protekloj nedelji prosečno se zarazilo oko 347.000 svaki dan, a u prvoj nedelji oktobra 292.000.

Sjedinjene Države, Indija i Brazil i dalje su tri zemlje najteže pogođene Covidom-19. Severna, zatim središnja i Južna Amerika zajedno čine oko 47,27 odsto svih zaraženih u svetu, što je gotovo polovina.

Povezane vesti – Evropa beleži nove rekorde zaraze koronavirusom, Azerbejdžan zatvara srednje škole

U Sjedinjenim Državama 247 je zaraženih na 10.000 ljudi, a u Indiji i Brazilu prosek je 55 odnosno 248 na 10.000 ljudi. Evropa trenutno čini 17 odsto svih zaraženih u svetu i gotovo 22 odsto svih žrtava koronavirusa.

AP Photo/Andy Wong

AP Photo/Andy Wong

U Evropi se dnevno zarazi više od 150.000 ljudi. Mnoge zemlje, među njima Italija, Holandija, Nemačka, Austrija, Poljska, Ukrajina, Kipar i Češka, prijavile su rekordne dnevne brojke zaraze koronavirusom.

Evropske zemlje zaoštravaju mere

Evropske države ponovno zaoštravaju mere, uvode delomično zatvaranje, a Francuska je uvela policijski čas.

EPA-EFE/EESTEBAN BIBA

EPA-EFE/EESTEBAN BIBA

U Indiji je broj zaraženih u subotu iznosio 7,43 miliona, a broj aktivnih zaraženih pao je ispod 800.000, prvi put u mesec i po dana.

Povezane vesti – “SUOČIMO SE SA ČINJENICOM” Fauči: Imunitet krda je totalna glupost

Iran je na Bliskom istoku država najteže pogođena pandemijom te je ograničenja i zatvaranja u Teheranu proširila na treću nedelju. Broj umrlih od Covid-19 u Iranu veći je od 30.000.

O početka pandemije 1,1 miliona ljudi umrlo je od posledica te bolesti, a ukupna smrtnost od te bolesti kreće se oko 2,8 odsto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar