BRŽE TESTIRANJE: Britanci razvijaju tehnologiju na dah koji će “loviti” koronavirus

BRŽE TESTIRANJE: Britanci razvijaju tehnologiju na dah koji će “loviti” koronavirus

Zsolt Czeglédi/MTI via AP


Britanski naučnici razvijaju test za otkrivanje koronavirusa koji funkcioniše na dah, odnosno izdisaj. Kažu da bi se ta nova tehnologija tipa “dregera” za Covid-19, kao brzi test, mogla koristiti zbog brzine dobijanja nalaza na aerodromima, graničnim prelazima…

To bi, kažu, značajno ubrzalo prve nalaze jer se rezultati tzv. PCR testova, koji se sada sprovode na osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima, čekaju od 8 do 12 sati, prenosi Jutarnji list.

Nova tehnologija koju je razvio tim na Univerziteta Northumbria u Njukaslu zahteva dodatno testiranje, ali stručnjaci su uvereni da bi njihov proizvod vrlo brzo mogao testirati koronavirus u celom svetu. Temelji se, inače, na biološkim podacima odnosno biomarkerima koji se dobijaju iz daha pacijenta, a uključuju DNK i RNK, proteine i molekule masti kojima se mogu uočiti bolesti pluća, ali i drugi problemi sa zdravljem.

Chinatopix via AP

Chinatopix via AP

Celo princip rada uređaja temelji se na istom principu kao i draegeri koje policija koristi u otkrivanju alkoholiziranih vozača. I ranije se pokušavalo na istom principu dobiti podatke testiranjem za neke druge dijagnoze, ali metode nisu bile dovoljno pouzdane zbog onečišćenja, gubitka uzorka i problema s promenjivošću u analizi izdisaja.

Povezane vesti – “KORONAVIRUS PREVIŠE ZARAZAN”: Kinezi napravili robota da pregleda obolele

Ipak, Britanci tvrde da je uređaj razvijen u Northumbriji rešio ove probleme pa smatraju da dobijeni podaci odgovaraju onima dobijenima uzimanjem uzorka odnosno biopsijom pluća. Uvereni su i da koronavirus nije jedina bolest za koju bi se ova nova tehnologija mogla koristiti kao što su primera radi neke druge plućne bolesti, dijabetes, rak, problemi s jetrom…

“Naša je ambicija smanjiti potrebu za krvnim pretragama koje se koriste u većem delu dijagnostike”, rekao je dr. Sterghios Moschos, profesor na Univerziteta Northumbria.

Cheng Min/Xinhua via AP

Cheng Min/Xinhua via AP

Zasad se kao “brzi probir” za koronavirus koristi termometriranje oboljelih putnika na aerodromima, ali pokazalo se da to i nije neki pouzdan test jer deo nositelja virusa nema povišenu temperaturu. To je i razlog što se uz merenje temperature putnici, koji dolaze iz recimo Kine, J. Koreje, Japana ili Italije, takođe pitaju imaju li zdravstvenih problem. Ipak, istinitost te informacije zavisi od njihove iskrenosti. Moschos naglašava da je to razlog da se što pre razvije neinvazivni, brzi, ekonomski isplativ test.

“Trebaju nam novi medicinski alati koji brže dijagnostifikuju bolesti i prate zdravlje, a ovaj je uređaj jedna od tih tehnologija”, kaže Moschos.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar