Svet
16.10.2023. 10:58
R.E.

Novi momenti

Budućnost TikTok-a uzdrmana? Počele tužbe, zabrane...

Telefoni
Izvor: Shutterstock

Američka savezna država Juta podigla je tužbu protiv vlasnika aplikacije TikTok, u kojoj ih optužuju za manipulisanje mladima, zavaravajuće poslovne prakse i štetan uticaj na mentalno zdravlje

Prva američka savezna država, koja je najavila zabranu korišćenja TikToka, bila je Montana, a prva koja je protiv kineske društvene mreže podigla tužbu je nešto južnija savezna država, Juta.

Tamošnja kancelarija za zaštitu potrošača je zvanično pokrenula tužbu protiv TikToka i njegovog vlasnika ByteDancea.

Iako su dosadašnje zabrane, od Montane preko zvaničnih institucija SAD-a, kao razloge navodile problematično upravljanje privatnim podacima, u slučaju Jute povod za tužbu je nešto drugačiji – oni navode da ova aplikacija negativno utiče na korisnike, pre svega one mlađeg uzrasta, prenosi bug.hr.

TikTok, stoji u tužbi, "ima moćne manipulativne algoritme, uporedive s kockarskim aparatima", koji izazivaju zavisnost i "zaokupljaju pažnju mladih korisnika širom sveta, 24 sata na dan".

Tužioci navode da je rezultat takvih algoritama sasvim svesno manipulisanje korisnicima, kako bi se oni "zakačili" na aplikaciju, s koje ne mogu da odu. Aplikacija, navodi se, iskorišćava decu i mlade, ali i njihove roditelje, navodeći ih da kompulsivno konzumiraju sadržaj na njoj.

Celu vest pročitajte OVDE.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Popularno na TikToku: Knjige idealne za jesenje dane
čitanje, knjige, zima, jesen, čaj

Kad se ušuškate...

13.10.2023. 00:00

Popularno na TikToku: Knjige idealne za jesenje dane

Ukoliko ste ovih dana gledali vremensku prognozu, jasno vam je da nam vrlo brzo stiže prava jesen. A šta je bolje u slobodno vreme nego zavući se pod jorgan i opustiti se uz neko kvalitetno štivo.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve