Svet
08.04.2022. 21:05
Beta

Nemačka

Bundestag ipak odbacio predlog o obaveznom vakcinisanju

vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag, odbacio je predlog o uvođenju obavezne vakcinacije za osobe starije od 60 godina.

Još od podneva je trajala žestoka bitka u Bundestagu oko predloga da se uvede obaveza vakcinisanja protiv korona virusa i to, kako je glasio konačni ustupak, samo za osobe starije od 60 godina, piše Dojče vele (DW).

Prvobitni predlog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, kojeg je podržao i kancelar Olaf Šolc, predviđao je obavezu vakcinisanja za sve punoletne osobe.

Najpre je izbio sukob oko toga da li će se prvo odlučivati o samoj obavezi vakcinisanja ili o predlogu opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) o predlogu propisa o opštim okvirima vakcinacije gradjana. Na kraju se ipak prvo glasalo o obavezi vakcinisanja za starije osobe – i tu je bilo očigledno da je i velik broj poslanika vladajuće koalicije glasao protiv: 296 za, 378 protiv i devet uzdržanih.

Ministar zdravlja Lauterbah (SPD) je, uoči glasanja, još jednom apelovao na mnoge poslanike Liberala (FDP), okupljene oko kopredsednika stranke Volfganga Kubickija. A oni su, iako su u koalicionoj vladi, već unapred bili protiv uvodjenja takve obaveze. Ali, po broju glasova za očigledno je da su protiv bili i neki zastupnici SPD i Zelenih.

Manje je čudno to što su se takvoj obavezi odlučno suprotstavili poslanici Alternative za Nemačku (AfD) – predsednica poslaničke grupe te stranke Alis Vajdel to je ocenila kao "zahvat u telesnu nedodirljivost" gradjana. Ali, odlučno su se suprotstavili i opozcioni Demohrišćani, jer nisu dobili podršku za njihov propis: oni žele zakonski okvir vakcinacije koji bi bio prilagođen opasnosti od zaraze.

Ključni element tog njihovog predloga jeste registar vakcinisanih osoba i to se i našlo u predlogu o obaveznom vakcinisanju.

Takva evidencija građana je nešto što Liberali ne žele ni da čuju, pa je predlog opozicije doživeo još veći poraz: 172 za, 497 protiv i devet uzdržano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novo istraživanje o efikasnosti četvrte doze vakcine
vakcinacija

Korona

27.03.2022. 13:05

Novo istraživanje o efikasnosti četvrte doze vakcine

Odvojene studije dva najveća izraelska zdravstvena fonda sugerišu da četvrta doza vakcine značajno umanjuje rizik umiranja od kovida-19 u poređenju sa zaštitom koju nude tri doze imunizacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-1°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve