BURNA DISKUSIJA U BERLINU: Stranka Angele Merkel predlaže ponovno vraćanje obaveznog vojnog roka

BURNA DISKUSIJA U BERLINU: Stranka Angele Merkel predlaže ponovno vraćanje obaveznog vojnog roka


U Nemačkoj je u toku burna diskusija o ponovnom uvođenju vojnog roka,to jest „službi za Nemačku”,  a nju je podstakla generalni sekretar vladajuće CDU Anegret Kramp-Karenbauer.

Ona je predložila da se za punoletne građane uvede obavezna jednogodišnja „služba za Nemačku“.

Njena ideja predviđa da građani, kada napune 18 godina treba 12 meseci da se odluče hoće li Nemačkoj služiti u uniformi ili u socijalnim institucijama.

Pre osam godina je tadašnji ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg ukinuo vojnu obavezu u Nemačkoj.

On smatra da se mora građanima jasno ukazati na troškove, kao i ustavno-pravnu situaciju, jer uvođenje obavezne službe nije predviđeno Ustavom.

Podrška ideje „Službe za Nemačku“ došla je iz redova koalicionog partnera CSU, pošto je premijer pokrajine Saksonije Mihael Krečmer ocenio da bi takva služba mogla doprineti boljem savaldavaju izazova u socijalnoj oblasti, ali i odbrani zemlje.

Predložio je i održavanje referenduma o ovoj inicijativi.

Na drugoj strani SPD i FPD odbijaju ovaj predlog smatrajući da to ne bi imalo smisla i donelo bi samo dodatne troškove, ali istovremeno smatraju da treba ojačati dobrovoljnu službu.

Aktuelna ministarka odbrane Ursula fon der Lejen (CDU) za sada nije želela da se izjašnjava o novoj inicijativi.

Vojna obaveza u Nemačoj ukinuta je jula 2011.godine, a do tada su građani imali mogućnost da biraju da li će zemlji služiti u uniformi, ili civilno „odraditi“ obavezu prema zemlji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar