ČEKA SE ODGOVOR: Koje opcije posle razornog napada ima Saudijska Arabija?

ČEKA SE ODGOVOR: Koje opcije posle razornog napada ima Saudijska Arabija?

EPA-EFE/WILL OLIVER


Sa promenjenim rukovodstvom u obe naftne kompanije i novim ministrom energetike, Saudijska Arabija je slabo pripremljena za posledice napada na naftna postrojenja kojim je prepolovljena proizvodnja nafte u ovoj zemlji.

Iako su Huti, jemenski pobunjenici koje podržava Iran, a koji se bore protiv koalicije pod vođstvom Saudijaca više od četiri godine, preuzeli odgovornost za napad, SAD su optužile Teheran za udar i priložile satelitske snimke kao dokaz. Iskoristivši odlazak američkog jastreba Džona Boltona iz administracije, kao glavnog zagovornika zaoštravanja odnosa sa Iranom, Majk Pompeo je preuzeo palicu oštre retorike prema Teheranu. Tehnologiju za izvođenje napada, istakao je, ima samo Iran, koji je već izveo napade ovakvog tipa.

Nagađa se da su objekte pogodile krstareće rakete ispaljene iz Iraka, odakle deluje mnoštvo militanata podržanih od strane Irana. Zato se očekuje da će Saudijska Arabija izvršiti pritisak na Bagdad i zahtevati hapšenje iranske savezničke milicije.

I dok Donald Tramp navodi da su SAD “zapete kao puška”, još uvek se čeka odgovor Saudijske Arabije. Satima nakon udara saudijski borbeni avioni gađali su pozicije Hutija u sevrnim jemenskim provincijama Saada i Al Javf. Napadi Saudijaca su dosad uglavnom bili ograničeni na vazdušne udare, bez značajnijeg prisustva na terenu.

Međutim, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao je američkom predsedniku da je Kraljevstvo “voljno i sposobno” odgovoriti na napade na naftna postrojenja.

Povezane vesti – Peskov: Putin će pričati sa Erdoganom i Rohanijem o napadu

“Kraljevstvo je voljno i sposobno sukobiti i nositi se sa ovom terorističkom agresijom,” rekao je Bin Salman. Ovo su neke od opcija koje sada ima Saudijska Arabija.

Sajber napadi i prikrivene operacije

Prikrivene operacije i sajber-napadi mogli bi da budu kratkoročno najverovatniji odgovor, rekao je Rajan Bol, analitičar zapadne Azije u Stratforu, prenosi Bloomberg. Ali, to verovatno neće biti slučaj, s obzirom na to da je arsenal sajber oružja Saudijske Arabije ograničen. Već duže vreme SAD i Saudijska Arabija aktivno pokušavaju da onesposobe iranske bezbednosne, obaveštajne i raketne programe. Ne postoje dokazi da su ove taktike bile uspešne u smanjenju sposobnosti Islamske Republike, istakao je Favaz A. Gerges, profesor politike Bliskog Istoka na Londonskoj školi ekonomije.

Pregovori

Pregovaranje o mirovnom sporazumu sa šiitskim pobunjenicima Hutijima i dalje je najbolja dugoročna opcija za princa Mohameda. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je kako bi u Jemenu pokušala da obnovi međunarodno priznatu vladu predsednika Abda Rabuha Mansura Hadija nakon što su Huti osvojili glavni grad Sanu. Sada se rat svodi na manje sukobe između lokalnih saveznika koalicija, jer Huti poboljšavaju svoju sposobnost ciljanja vitalne saudijske infrastrukture. Peter Salisburi, konsultant u International Crisis Group, ističe da Huti nisu “tvrdokorni” iranski zastupnici i još uvek slede plan koji se temelji na lokalnom delovanju. Ovo ne znači da nema iranskog uticaja, već da je to samo jedan od faktora koji utiče na njihov pristup. I Huti i Iran rade na postizanju sopstvenih ciljeva.

Shutterstock

Shutterstock

Američki zvaničnici razgovarali su sa jemenskim pobunjenicima o okončanju sukoba, što je izazvalo najveću svetsku humanitarnu krizu. Trampova administracija takođe pokušava da nagovori Saudijsku Arabiju na pregovore sa čelnicima Hutija, izvestio je Wall Street Journal.

Mirovnim sporazumom prihvatljivim za sve regionalne strane, Saudijskoj Arabiji bi bilo omogućeno da se povuče iz Jemena. Njen glavni koalicioni partner, Ujedinjeni Arapski Emirati, već je najavio povlačenje svojih trupa.

Otvoreni sukob

Iako se otvoreni rat između Saudijske Arabije i Irana nikada ne može isključiti, to je malo verovatno opcija. Vojni sukob rivala mogao bi da pokrene regionalni rat, s tim što bi Iran rasporedio svoje snage u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da bi SAD trebalo da razmotre napad na iranske naftne rafinerije, ukoliko režim nastavi sa provokacijama, ali nije poznato da li će Donald Tramp krenuti tim putem.

UAE, glavni partner regionalne koalicije Saudijske Arabije, verovatno neće podržati takav odgovor i zato će odvratiti kraljevstvo od takvog koraka, rekao je Bol. UAE su odbile da direktno optuže Iran za sabotažu tankera nafte sa njegovih obala u Fujairahiu početkom ove godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar