ČEKA SE ODOBRENJE: U Brazil stiglo još milion vakcina iz Kine

ČEKA SE ODOBRENJE: U Brazil stiglo još milion vakcina iz Kine

EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA


Butantan institut za biomedicinu u Brazilu danas je dobio milion doza kineske vakcine koju je razvila firma Sinovak i proći će finalnu fazu testiranja u institutu u Sao Paulu.

Materijal za pravljenje vakcine protiv korone, koja će se skladišti u institutu Butantan, stigao je na aerodrom u Sao Paolu, preneo je Rojters.

Povezane vesti – MODERNA: Dokazana efikasnost, tražićemo hitno odbrenje FDA

Ovo je druga isporuka vakcine, koja i dalje nije dobila odobrenje državnog zdravstvenog regulatora Anvise za upotrebu, a prvi kontigent od 120.000 doza stigao je iz Kine 19. novembra.

Shutterstock

Shutterstock

“Do kraja decembra, dobićemo šest miliona doza i do 15. januara još 40 miliona”, rekao je guverner države Sao Paulo Žoao Dorija.

Predsednik Žair Bolsonaro je dugo kritikovao Sinovak vakcinu, a mnogi očekuju da će ga upravo Dorija izazvati na predsedničkim izborima 2022. godine, dodaje Rojters.

Dorija je, u međuvremenu optužio Anvisu da je postala politički instrument, nakon pauziranja u testiranju vakcine zbog iznenađujućeg samoubistva volontera.

Povezane vesti – Velika Britanija odobrila upotrebu vakcine “Fajzer” i “Biontek”

Testovi su nastavljeni, ali je predsednik Brazila nazvao prekid testiranja “svojom pobedom”.

Anvisa je u sredu saopštila da je spremna da odobri vakcine za hitnu upotrebu, da autorizacija treba da se analizira slučaj po slučaj, ali da je za hitnu upotrebu neophodno da se uradi poslednja faza testiranja u Brazilu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar