Cena zatvaranja granice: SAD ostaju bez avokada, limete, tekile…

Cena zatvaranja granice: SAD ostaju bez avokada, limete, tekile…


Da li će Tramp zatvoriti granicu sa Meksikom? Odgovor na ovo pitanje, verovatno, zna samo on, u trenutku dok desetine hiljada migranata iz Centralne Amerike bukvalno zatrpava granične prelaze, ali i njihovu okolinu koja nije pod nadzorom granične policije.

Iako je malo verovatno da Tramp može da zatvori čitavu granicu dugačku više od 3.000 kilometara, mogao bi da zatvori neke od 47 legalnih graničnih prelaza preko kojih svakodnevno prolazi više od milion ljudi i roba u vrednosti većoj od 1,7 milijardi dolara. Samo godišnji uvoz hrane u SAD iz Meksika vredi 137 milijardi dolara.

Eksperti tvrde da bi čak i ograničeno ili njihovo privremeno zatvaranje izazvalo ozbiljnu štetu ekonomiji. To zatvaranje bi, doduše, zahtevalo i kooperativnost meksičke strane, što je malo verovatno.

Inače vrlo otvoren i iskren, meksički predsednik Andres Mauel Lopoes Obrador, za sada izbegava da se izjašnjava o Trampovim pretnjama.

Tramp bi, inače, u okviru prikupljanja sredstava za kampanju, u petak trebalo da poseti Kaliforniju i obiđe granicu sa Meksikom u Kaleksiku.

O tome koliko bi zatvarnej granice sa Meksikom uticalo na ekonomiju, svedoči i podatak američkog Sekretarijata za poljoprvredu da SAD uvoze skoro polovinu od ukupne količine povrća i 40 odsto količine voća iz Meksika. Ako granica bude zatvorena, SAD bi mogle da ostanu bez avokada za samo tri nedelje, a osetila bi se i nestašica limete, paradajza, krastavaca, borovnica, malina, tekile…

Posledice zatvaranje osetile bi se i sa druge strane granice. Meksiko je najveći uvoznik naftnih derivata, od kojih se neki prevoze vozovima. Još nije poznato hoće li i železnica biti zatvorena ako se zatvori granica.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar