Svet
05.04.2019. 14:27
Marko R. Petrović

Cena zatvaranja granice: SAD ostaju bez avokada, limete, tekile...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da li će Tramp zatvoriti granicu sa Meksikom? Odgovor na ovo pitanje, verovatno, zna samo on, u trenutku dok desetine hiljada migranata iz Centralne Amerike bukvalno zatrpava granične prelaze, ali i njihovu okolinu koja nije pod nadzorom granične policije.

Iako je malo verovatno da Tramp može da zatvori čitavu granicu dugačku više od 3.000 kilometara, mogao bi da zatvori neke od 47 legalnih graničnih prelaza preko kojih svakodnevno prolazi više od milion ljudi i roba u vrednosti većoj od 1,7 milijardi dolara. Samo godišnji uvoz hrane u SAD iz Meksika vredi 137 milijardi dolara.

Eksperti tvrde da bi čak i ograničeno ili njihovo privremeno zatvaranje izazvalo ozbiljnu štetu ekonomiji. To zatvaranje bi, doduše, zahtevalo i kooperativnost meksičke strane, što je malo verovatno.

Inače vrlo otvoren i iskren, meksički predsednik Andres Mauel Lopoes Obrador, za sada izbegava da se izjašnjava o Trampovim pretnjama.

Tramp bi, inače, u okviru prikupljanja sredstava za kampanju, u petak trebalo da poseti Kaliforniju i obiđe granicu sa Meksikom u Kaleksiku.

O tome koliko bi zatvarnej granice sa Meksikom uticalo na ekonomiju, svedoči i podatak američkog Sekretarijata za poljoprvredu da SAD uvoze skoro polovinu od ukupne količine povrća i 40 odsto količine voća iz Meksika. Ako granica bude zatvorena, SAD bi mogle da ostanu bez avokada za samo tri nedelje, a osetila bi se i nestašica limete, paradajza, krastavaca, borovnica, malina, tekile...

Posledice zatvaranje osetile bi se i sa druge strane granice. Meksiko je najveći uvoznik naftnih derivata, od kojih se neki prevoze vozovima. Još nije poznato hoće li i železnica biti zatvorena ako se zatvori granica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve