Svet
30.03.2023. 08:33
Beta

Za nuklearne elektrane

Češka više ne zavisi od ruskog goriva...

Češka
Izvor: Shutterstock

Češka više ne zavisi od goriva za nuklearne elektrane iz Rusije, a od naredne godine, kad se potroše te zalihe, elektranama Dukovani i Temelin isporučivaće ga američka kompanija Vestinghaus.

"Za Češku je strateško pitanje da se oslobodi zavisnosti od isporuka iz Rusije. Preduzimamo korake da u Temelinu i Dukovanima ne zavisimo od ruskog goriva. Istovremeno imamo dovoljne zalihe da možemo da pređemo na drugo gorivo", kazao je sinoć češki premijer Petr Fijala.
 

Dosad se smatralo da za reaktore proizvedene u vreme SSSR, kakav je u starijoj češkoj nuklearnoj elektrani Dukovani, ne postoji zamena za rusko gorivo ali rešenje je obezbedila američka kompanija Vestinghaus.

"Ugovor sa Vestinghausom... biće minimalno na sedam godina. Posao je vredan stotine miliona evra u preračunu. Američko gorivo je kompatibilno sa ruskim. Razlikuje se samo u nekim tehničkim detaljima", kazao je novinskoj agenciji ČTK direktor nuklearnog sektora elektrokompanije ČEZ Bohdan Zronek.

Naučnik iz oblasti nuklearne energetike Radek Škoda rekao je da rusko gorivo nešto bolje ali da je i američko bezbedno i provereno s tim da će cena za promenu isporučioca biti nešto skuplje gorivo sa neznatno lošijim parametrima.

Rusko preduzeće TVEL, iz državnog holdinga Rosatom, snabdevalo je nuklearnim gorivom elektranu Dukovani od početka rada, skoro 40 godina, poslednja zamena obavljena je već posle napada Rusije na Ukrajinu a ugovor je prestao da važi pošto Prag prošle godine nije potpisao aneks za njegovo produženje.

Za moderniju nuklearnu elektranu Temelin na granici sa Austrijom koja ima hibridnu rusko-američku tehnologiju od početka 2024. godine gorivo će isporučivati Vestinghaus zajedno sa francuskim preduzećem Framatom.

Vestinghaus je takođe zainteresovan za tender za izgradnju novog bloka u nuklearnoj elektrani Dukovani koji bi trebalo da bude pušten u rad 2036. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD i Rusija prestali da razmenjuju podatke o nuklearnom oružju
1

(Ne)očekivano

29.03.2023. 08:46

SAD i Rusija prestali da razmenjuju podatke o nuklearnom oružju

Sjedinjene Države i Rusija su prestale da razmenjuju podatke o nuklarnom oružju što su činile po Novom Sporazumu START o ograničvanju nuklearnih arsenala (New START), poslednjem takvom dokumentu koji propada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve