ČEŠKI PREDSEDNIK MILOŠ ZEMAN: “Neću američku bazu i rakete u svojoj zemlji, Amerika manje da popuje”

ČEŠKI PREDSEDNIK MILOŠ ZEMAN: “Neću američku bazu i rakete u svojoj zemlji, Amerika manje da popuje”


Predsednik Češke Miloš Zeman odbio, u intervjuu češkim medijima, ideju da se američke rakete razmeste u Češkoj.

Zeman je rekao da se protivi toj ideji iako razume strahove Poljaka od Rusije, a američkoj administraciji je poručio da bi bilo bolje “da manje popuje, a više sluša”.

“Budimo uviđavni, zato što Poljaci sa Rusijom imaju dugoročno istorijsko negativno iskustvo, nekada bih rekao da je to čak fobija, ali neka. Tamo to razumem. U slučaju Češke za to ne vidim nikakav razlog. Shvatite da je danas svet još manje bezbedan nego što je bio zato što je osim trgovinskog rata između Amerike i Kine izbio trgovinski rat između Amerike i Evropske unije”, kazao je sinoć Zeman govoreći o američkim raketama u Evropi u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu češku TV Barandov.

Predsednik Zeman, koji je od početka mandata američkog predsednika Donalda Trampa nastojao da dobije poziv za susret u Beloj kući, izgubio je za priželjkivani susret nadu, jer je Tramp u posetu Vašingtonu početkom marta pozvao, umesto predsednika Zemana, češkog premijera Andreja Babiša.

“Pošto sam saslušao govor potpredsednika SAD Majka Pensa na konferenciji o bezbednosti u Minhenu moja poruka bi bila manje pristojna. Nastojte manje da popujete, a više da slušate druge”, objasnio je češki predsednik šta bi bila poruka Češke SAD da je on pozvan u Belu kuću.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar