Svet
28.08.2023. 16:33
BETA-AP

U slučaju incidenata...

Četiri članice NATO-a upozoravaju da će zatvoriti granicu sa Belorusijom

NATO
Izvor: Shutterstock

Poljska i tri baltičke države upozorile su da će zatvoriti svoje granice sa Belorusijom, saveznicom Rusije, u slučaju bilo kakvih vojnih incidenata ili jakog pritiska migranata pod uticajem Minska.

Ministri unutrašnjih poslova Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije naveli su u zajedničkom saopštenju da primećuju rastuće tenzije na granicama NATO-a i Evropske unije sa Belorusijom, koja je primila hiljade plaćenika ruske paravojne grupe Vagner i koja podstiče migrante sa Bliskog istoka i iz Afrike da ulaze u EU uprkos postavljenim barijerama.

Četiri članice NATO-a i EU, koje podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, zatražile su od vlasti Belorusije da odmah ukloni sa svoje teritorije plaćenike Vagner grupe.

One su od Minska zatražile i da ukloni migrante iz pograničnih područja i da ih vrati u matične zemlje, upozorivši da će uslediti brza reakcija u slučaju vojnog incidenta ili velikog priliva migranata.

Prošlonedeljna iznenadna smrt vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći u Rusiji otvorila je pitanja o budućnosti te plaćeničke paravojske, koju je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski označio kao "izuzetno opasnu" i "demoralisanu". On je rekao i da plaćenici Vagnera predstavljaju pretnju građanima Belorusije i celog regiona.

Prema ukazu objavljenom na sajtu Kremlja u petak, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je borcima Vagnera da potpišu zakletvu na vernost ruskoj državi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dok svet bruji o Prigožinu, Putin deli ordenje
1

Godišnjica Kurske bitke

23.08.2023. 22:03

Dok svet bruji o Prigožinu, Putin deli ordenje

Dok svetski mediji spekulišu o tome da li je vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio u okolini Moskve, ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je ceremoniji obeležavanja 80. godina od pobede Crvene armije u Kurskoj bici u Drugom svetskom ratu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve