ČETIRI TEORIJE O UZROKU PADA AVIONA: Ukrajinci tragaju za ostacima ruske rakete

ČETIRI TEORIJE O UZROKU PADA AVIONA: Ukrajinci tragaju za ostacima ruske rakete

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO


Ukrajinski bezbednosni zvaničnik izneo je četiri glavne teorije o uzroku pada ukrajinskog aviona u Iranu u kojem je 176 ljudi poginulo.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov je ovo saopštio nakon što su iranski istražitelji objavili preliminarni izveštaj o avionskoj nesreći u kojem se navodi da se “boing 737-800” zapalio neposredno pre pada.

Ukrajina ispituje više mogućih uzroka pada aviona, uključujući raketni napad, sudar, eksploziju motora ili terorizam, napisao je Danilov na Facebook-u.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na dve baze u Iraku koje koriste i američke snage, što je pokrenulo spekulacije da postoji mogućnost da je letelica pogođena.

Prema preliminarnim procenama zapadnih obaveštajnih službi, avion je imao tehničnkih problema i nije ga oborila raketa.

Danilov je naveo da su ukrajinski istražitelji u Iranu želeli da pretraže mesto nesreće kako bi proverili nepotvrđene navode, koji su kružili internetom, da se na mestu rušenja aviona nalaze ostaci rakete ruske proizvodnje zemlja-vazduh “tor-M1” koju koristi iranska vojska.

Povezane vesti – Zapadne službe ne misle da je avion oborila raketa

Prethodno je iranska Organizacija za civilno vazduhoplovstvo objavila da preliminarni rezultati istrage pokazuju da članovi posade aviona nisu uputili poziv u pomoć putem radija i da su pokušali da se vrate na aerodrom.

Kako se navodi, avion se zapalio i pre nego što je pao, a sam pad je uzrokovao veliku eksploziju kada je avion dodirnuo zemlju, jer je bio pun goriva.

U izveštaju se navodi i da su obe crne kutije pronađene, mada su pojedini delovi oštećeni i neki delovi memorije su uništeni.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

AP Photo/Ebrahim Noroozi

U avionu, koji se srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nalazilo se 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine.

Poginula su 82 državljanina Irana i 63 Kanađanina, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar