Svet
02.04.2019. 18:30
R.E.

Cipras: Grčka će da štiti vazdušni prostor Severne Makedonije i to za džaba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je danas u prvu zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma. Na svom Tviter nalogu napisao da je "sleteo u Skoplje u istorijsku posetu zasnovanu na novoj strateškoj viziji: Grčka i Severna Makedonija moraju da budu partneri i saveznici".

Ciprasa je na skopskom aerodrom dočekala ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Sekjerinska.Grčkog premijera ispred zgrade vlade u
Skoplju dočekao je njegov severnomakedonski kolega, Zoran Zaev, a nakon fotografisanja sa ministrima, premijeri Grčke i Severne Makedonije su napravili zajednički selfi.

U izjavi na zajedničkoj konferenciji za štampu Cipras se osvrnuo tešku istoriju koja je pratila odnose Skoplja i Atine.
-Treba da izvučemo pouke od istorije, ali i da zajednički stvaramo našu. Moja poseta je prva zvanična poseta grčkog premijera vašoj zemlji. Izgubili smo mnogo vremena, tri decenije, treba da trčimo da preskočimo te jazove. 30 godina nam je trebalo da konačno uspostavimo normalne odnose – istakao je
Aleksis Cipras.

Takođe premijer Grčke je danas izjavio da će do daljnjeg zaštitu vazdušnog prostora Severne Makedonije obavljati Grčka i to bez naknade. Prema njegovim rečima zaštitu i nadzor nad vazdušnim prostorom obavlja iz avio baze u okolini Soluna.

Ovu Ciprasovu posetu Republiči Severnoj Makedoniji, prvoj od sticanja nezavisnosti Makedonije 1991. godine, grčki mediji su nazvali istorijskom.
Cipras je u Severnu Makedoniju doputovao sa velikim brojem privrednih predstavnika Grčke, a nakon razgovora sa svojim domaćinom Zaevom, oni će
održati konferenciju za novinare.

Cipras će se takodje sastati sa predsednikom parlamenta Taljatom Džaferijem. U popodnevnim satima zakazan je poslovni forum na kojem je u delegaciji 70 grčkih privrednika iz velikih i srednjih grčkih kompanija.

Zbog posete Ciprasa u Skoplju je danas izmedju 9:30 do 20:00 uveden poseban režim saobraćaja u sisrem centru grada.
Inače, Cipras je u Skoplje doputovao sa suprugom, koja će se tokom posete družiti sa suprugom severnomakedonskog premijera, Zoricom Zaev, preneli su makedonski mediji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve