CIPRAS IZGUBIO IZBORE: Pobeda Nove demokratije

CIPRAS IZGUBIO IZBORE: Pobeda Nove demokratije

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)


Konzervativna Nova demokratija pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju preliminarni rezultati.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu 45 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Nova demokratija osvojila 39,74 odsto, što je 158 mesta u parlamentu, prenosi Rojters.

Siriza je osvojila 31,44 odsto glasova, odnosno 86 mesta u parlamentu.

 (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Cipras je priznao poraz na parlamentarnim izborima i pozvao je telefonom lidera opozicione Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa da mu čestita na pobedi.

Micotakis će sutra položiti zakletvu za kao novi premijer Grčke, a posle toga obaviće se primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije.

Vanredni izbori održani su u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar