Svet
19.06.2019. 20:15
Tanjug

ČISTKA U PRIŠTINSKOJ VLADI: Veselji razrešio Čekua, Bekaja i savetnika

02-kadri-veseli-1.jpg
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Predsednik parlamenta i lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji saopštio je da je doneo odluku o smeni ministra za inovacije i preduzetništvo Besima Bekaja, zamenika ministra odbrane Agima Čekua i njegovog savetniak Njazija Kruezija.

Veselji je rekao da je odlučio da budu razrešeni svi politički imenovani kandidati te stranke u privremenim institucijama koji su optuženi za korupciju, kriminal i zloupotrebu službenog položaja, prenosi Koha.

Optužnice za 22 ministra

Podsećamo, u oktobru prošle godine mediji su pisali da su protiv šest od 22 ministara u Vladi Kosova pravosudni organi podigli optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju, prenela je tada Koha.

Povezane vesti - Kadri: Daću ostavku ako se dokaže da sam kriv

Tada je čak i predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala službenike optužene za korupciju da napuste institucije. Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da lica protiv kojih je podizana optužnica obavljaju javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.

Uprkos tome, Vlada Kosova je ubrzo imenovala ministra trgovine i industrije Endrita Šalju, koji je optužen za neovlašceno posedovanje oružja. Dardan Gaši, zamenik premijera i ministar za dijasporu, optužen je po istim navodima. Drugi optuženi ministri u Vladi Kosova su: Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bekaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga.

Apelovao i Kosnet

Ministra za ekonomski razvoj Valjdrina Luku, optuženog za sukob interesa, Osnovni sud u Prištini oslobodio je optužbe ali se predmet sada nalazi u Apelacionom sudu. Osim ministara u Vladi Kosova, probleme sa zakonom imaju i neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.

Osim toga, nedavno je i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet iskazao je protivljenje odluci da Kosovo imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora Kosova u Albaniji.

https://twitter.com/USAmbKosovo/status/1124308023986597891

"Da li ovo pokazuje poštovanje vladavine prava? Mi se svakako snažno zalažemo protiv takvog poteza - čekamo da vidimo", napisao je Kosnet u objavi na Tviteru

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve