Svet
14.07.2020. 12:26
Tanjug

CNN: Porast broja zaraženih u SAD samo vrh ledenog brega

w_56201535.jpg
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

Širom SAD i dalje nekontrolisano besni talas koronavirusa, javlja CNN i ističe da broj zaraženih raste u 35 saveznih država, ukljucujući Floridu, gde je u nedelju zabeležen rekordan broj obolelih u jednom danu - njih 15.300.

Kako navodi, porast broja zaraženih u SAD mogao bi da bude samo vrh ledenog brega jer stručnjaci upozoravaju da bi taj broj mogao da bude i oko 10 puta veći od prijavljenog.

U svetu je koronavirusom zaraženo više od 13 miliona ljudi, a samo u SAD je potvrđeno više od 3,3 miliona slučajeva.

To, prema navodima Univerziteta Džons Hopkins, znači da je skoro jedan na svakih 100 Amerikanaca pozitivno testiran na Covid-19.

Prema podacima tog univerziteta, da je Florida posebna država, ona bi bila na 10. mestu na listi zemalja sa najviše zaraženih.

U toj saveznoj američkoj državi zabeleženo je najmanje 12.343 slučajeva od nedelje, pokazuju podaci Ministarstvo zdravlja Floride.

 EPA-EFE/DEDI SINUHAJI EPA-EFE/DEDI SINUHAJI

Tri najnaseljenija okruga na Floridi, Majami-Dade, Brovard i Palm Bič, suočavaju se s najvećim brojem hospitalizacija povezanih sa korona virusom.

Američki lokalni i državni lideri navode da je do porasta broja zaraženih uglavnom došlo zbog Amerikanaca koji su se okupljali i odlazili u barove.

Povezane vesti - Merkel: Posle ove krize karte će biti iznova promešane

U mnogim državama, smanjena je prosečna starost obolelih, te je sve više mladih pozitivno na koronavirus.

U najmanje 36 država uvedena je neka vrsta obaveznog nošenja maski, kako bi se smanjio porast broja slučajeva, dok je više od polovine američkih država zaustavilo ili povuklo planove za ponovno otvaranje u pokušaju da obuzda širenje virusa.

Gradonačelnik Majamija Francis Suares rekao je za CNN da su brojke "van kontrole" i pozvao Amerikance da se pridržavaju pravila o socijalnom distanciranju i nošenju maski.

AP Photo/Paul Sancya AP Photo/Paul Sancya

"Ako se ne budu pridržavli pravila, stvari će nastaviti da se kreću smerom u kojem već idu", upozorio je on.

Suares je rekao da zvaničnici moraju da imaju konzistentnu poruku na lokalnom, državnom i nacionalnom nivou.

Američki hirurg Džerom Adams smatra da bi SAD mogle da preokrenu porast broja slučajeva za oko dva do tri nedelje, ali navodi da to zavisi od toga da li će kritična masa ljudi nositi maske, pridržavati se mera o držanju distance i raditi ostale stvari koje su efikasne u borbi protiv koronavirusa.

Do porasta broja slučajeva došlo je u vreme kada Bela kuća pokušava da diskredituje vodećeg epidemiologa Entonija Faučija, koji je sve glasnije govori o svojoj zabrinutosti zbog ponovnog otvaranja zemlje, ocenjuje CNN.

Povezane vesti - SZO: Za 24 sata više od 219.000 novoobolelih u svetu

Fauči je rekao da je pandemija najizazovnija kriza javnog zdravlja s kojom se suočio, uključujući HIV, virus ebole, antraks i virus zika.

Širom zemlje zdravstveni zvaničnici objavljuju i uzbune zbog broja zaraženih pacijenata, kojima je potrebna medicinska pomoć.

Ipak, kako ocenjuje CNN, postoji tračak nade.

U Njujorku, koji je bio epicentar virusa u aprilu, nije bilo potvrđenih ili verovatnih smrtnih slučajeva od posledica Kovida-19 u subotu, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva zdravlja Njujorka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve