CNN: Tramp u trci za novi mandat zanemaruje korona krizu

CNN: Tramp u trci za novi mandat zanemaruje korona krizu

AP Photo/Alex Brandon


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, koji na novembarskim izborima želi da osvoji i drugi predsednički mandat, uzda se u sopstveni politički instinkt i veruje da ovog puta može bolje da oseti atmosferu u zemlji nego njegovi protivnici, zbog čega nastoji da otvori svoju zemlju uprkos tome što pandemija još nije okončana, prenosi CNN.

Odbacujući tvrdnje nauke, Tramp želi da brzo ponovo pokrene nacionalnu privredu, rizikujući da smrtni bilans COVID-19 u SAD daleko premaši sadašnjih 85.000, ali je to, čini se, cena koju je spreman da plati, pokušavajući da privuče milione glasača koji su, kako ističe CNN, takođe žrtve pandemije, ali su, umesto života, izgubili poslove.

Sveprisutne ekonomske poteškoće mogu izazvati “političku oluju” koja bi mogla da kazni Demokratsku stranku ukoliko Tramp uspe da je prikaže kao tvrdoglavog protivnika povratka na radna mesta ili kao stranu odgovornu za to što se neplaćeni odmori pretvaraju u gubitsk radnih mesta na duži rok, navodi američka medijska kuća.

Pročitajte još: Greta Tunberg – Pandemija je ugrozila prava dece

Podseća pri tome da je na izborima 2016. godine Tramp zadobio poverenje “zaboravljenih Amerikanaca” iz industrijskih regiona u unutrašnjosti zemlje koji su izgubili poslove zbog jeftine radne snage u Aziji.

Dok se zdravstveni stručnjaci i mnogi Trampovi kritičari protive ideji ponovnog otvaranja radnji, restorana, frizerskih salona, bioskopa i barova, ističući da bi i ograničavanje kapaciteta tih objekata moglo izazvati novi talas COVID-19 čak i pre jeseni, Tramp se na to ne obazire i tvrdi da nema alternative ponovnom pokretanju privrede, od koje, kako ističe CNN u analizi, zavise životi mnogih, ali i njegov reizbor na mesto predsednika.

Kakav će biti uticaj pandemije na ishod izborne trke za sada nije jasno – vakcine ili leka protiv korona virusa još nema, a ukoliko pandemija počne da jenjava i države SAD koje ukinu restriktivne mere uspeju da stvore privid normalnog života, Tramp bi, zbog svojih poziva da privreda bude ponovno pokrenuta, mogao da pobere zasluge i dođe do izborne pobede koja je proteklih sedmica delovala malo verovatno.

S druge strane, ako ovakvo “kockanje” ne da rezultate koje Tramp očekuje i ponovno otvaranje u nekim državama SAD izazove novi talas virusa, postavljaće se nova pitanja o njegovom liderstvu i “traćenju” ljudskih života, navodi CNN, te podseća da je Tramp najpre poricao činjenice o korona virusu i nije sproveo adekvatne pripreme za pandemiju.

Ponovno otvaranje zemlje u tom slučaju će se ispostaviti kao nespretan potez, a ekonomska šteta će potencijalno biti još veća, navedeno je u analizi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar