Crna Gora još bez vakcina, sumnja u pojavu novog soja virusa

Crna Gora još bez vakcina, sumnja u pojavu novog soja virusa

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC


Crna Gora nije dobila još nijednu isporuku vakcina protiv koronavirusa, a u međuvremenu se pojavila sumnja da na pojavu novog soja, čiji uzorci su poslati u referentnu laboratoriji u Berlinu, izjavila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlje Karolina Hajduković.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, ona je kazala da u ovom trenutku nema tačnog datuma kada bi Crnoj Gori mogle biti isporučene prve vakcine.

Ocenjujući epidemiološku situaciju i dalje ozbiljnom, Hajduković je upozorila građane da, i ako su već preležali korona virus, ne mora da znači da neće oboleti od nekog novog soja virusa.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Zabrinjavajući je, kaže, britanski soj koji je aktuelan od kraja decembra, i koji se proširio u više od 60 zemalja.

“Tu je i ”južnoafrički soj” koji se proširio u 23 zemlje svet, i ”brazilski soj” o kojem se najmanje zna”, rekla je Hajduković.

Povezane vesti – MODERNA: Naša vakcina štiti i od novih sojeva virusa

Dobra vest, dodala je, da će vakcina imati efekte protiv tzv. britanskog soja.

“Sredinom prethodne nedelje došli smo do sumnje da se i kod nas javljaju promene, odnosno novi soj kovida. Tako da smo 22. januara u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) uzorke poslali u referentnu laboratoriju u Berlinu, nakon čega ćemo obavestiti javnost”, istakla je Hajduković.

Dodala je da postoje i lokalne transmisije, a najozbiljnija je, kaže, situacija u Podgorici, Nikšiću, Baru i Budvi, posebno nakon praznika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar