Crnogorci i Hrvati više veruju EU, nego svojim državama

Crnogorci i Hrvati više veruju EU, nego svojim državama

Shutterstock


Građani Crne Gore, njih 47 odsto više veruje Evropskoj uniji nego crnogorskom parlamentu (43) i crnogorskoj vladi (42 odsto), pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarametra urađenog za potrebe Evropskog parlamenta.

Prema pisanju podgoričke Pobjede, istraživanje je pokazalo i da je 90 odsto Crnogoraca vezano za svoju zemlju, dok 10 odsto njih ne oseća povezanost, prenosi RTCG.

Crna Gora Foto: Shutterstock

Crna Gora Foto: Shutterstock

Kada se radi o EU, 54 odsto je reklo da je vezano za EU, dok 46 odsto njih nije. Veoma pozitivan stav o Evropskoj uniji ima 63 odsto Crnogaraca, a veoma negativan njih 18 odsto, dok je neutralnih 18 odsto, a samo jedan odsto ne zna.

Pročitajte još: Tramp razmatra preinačenje kazne za Roda Blagojevića

Za najveći procenat, 36 odsto, članstvo u EU znači mogućnost lakšeg putovanja, studiranja i rada u zemljama EU, dok za 16 odsto EU garantuje mir.

Kako se navodi, Crna Gora je jedina anketirana zemlja u kojoj je pogled na nacionalnu ekonomiju blizu proseka EU. Na pitanje kako biste ocenili trenutnu situaciju u nacionalnoj ekonomiji, 48 odsto Crnogoraca kaže da je veoma dobra, dok 47 odsto smatra da je veoma loša, dok preostalih pet odsto ispitanika nema mišljenje.

Situacijom na poslu zadovoljno je 56 odsto građana, dok je 30 odsto ispitanika veoma nezadovoljno.

Na pitanje koji su najveći izazovi sa kojima se Crna Gora suočava u ovom trenutku, 29 odsto ispitanika je reklo da je to nezaposlenost, za 25 odsto ispitanika to je rast cena, inflacija i troškovi života.

Prema istraživanju Evrobarometra u Hrvatskoj, samo 13 odsto Hrvata ima poverenje u Vladu i Sabor, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU.

Nakon Hrvatske, najniži nivo poverenja u Vladu i parlament je u Velikoj Britaniji, sledi Bugarska, u kojoj parlamentu veruje samo 17 odsto građana, ali je znatno veće poverenje u vladu, oko 25 posto.

photo: Pixabay

photo: Pixabay

Očekivano, najveće je poverenje u državu u najrazvijenijim članicama poput Danske, Finske, Holandije i Luksemburga.

Kako se navodi, šta je uzrok niskog poverenja Hrvata u državu, ne treba previše objašnjavati, s obzirom na to da stručnjaci godinama upozoravaju kako visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na poverenje u institucije.

Hrvati pritom za korupciju najodgovornijima smatraju političke stranke, a poraznim rezultatima Evrobarometra sasvim sigurno su pridoneli i novi politički trendovi, poput neprincipijelne parlamentarne većine okupljene oko koalicije HDZ-a i HNS-a, koju na životu održavaju prebezi iz SDP-a i Bandićevi “žetončići”, piše list.

Pročitajte još: Kako Plenković provodi odmor

Takve kombinacije podgrevaju sumnje u političku korupciju, na kojima se javljaju i rastu populistički pokreti koji žive od kritike stranaka “mainstreama”.

U programima takvih populističkih stranaka i pokreta redovno je i kritika EU, međutim rezultati Evrobarometra pokazuju da građani po tom pitanju baš i ne dele njihov stav.

Poverenje u samu EU ima 46 odsto Hrvata, dakle gotovo tri puta više njih nego što ih iskazuju poverenje u Vladu i Sabor.

Večernji list navodi ono što bi još moglo u rezultatima da zabrine Vladu i premijera Andreja Plenkovića jeste odnos građana prema zajedničkoj valuti, budući da se više od polovine anketiranih u Hrvatskoj izjašnjava protiv uvođenja evra.

Za uvođenje evra izjasnilo se 42 odsto građana, dok je njih 54 posto protiv, piše list.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar