Svet
27.01.2022. 14:10
R.E.

Šta je to?

Čudan rotirajući objekat uočen u našoj galaksiji

Svemir
Izvor: Shutterstock

Australijski naučnici tvrde da su otkrili nepoznati rotirajući objekat u našoj galaksiji i ističu da se radi o nečemu što dosad nije viđeno.

Objekat, koji je prvi otkrio student sa australijskog univerziteta Kurtin, specifičan je po tome što svakih 18 minuta emituje ogromnu količinu energije u radiodelu elektromagnetskog spektra.

BBC piše da se objekti koji pulsiraju energijom relativno često uočavaju u svemiru, međutim u ovom slučaju se radi o objektu koji pulsira ceo minut, što je krajnje neuobičajeno.

Ovaj neobičan objekat otkrio je studen Tajron O'Doherti koristeći teleskop i novu tehniku koju je sam razvio. Student je član tima radioastronoma koji vodi astrofizičarka Nataša Harli-Voker, u sklopu Međunarodnog centra za istraživanja u radioastronomiji (ICRAR).

"Puls energije se pojavljivao i nestajao satima tokom naših opservacija", rekao je O''Doherti u saopštenju za medije u kojem je ICRAR izvestio javnost o otkriću.

Dodaje u saopštenju da je to bilo potpuno neočekivano, jer se ništa drugo što im je bilo poznato ne ponaša tako.

"Objekat koji je upaljen ceo minut je jako čudan", rekla je ICRAR-ova astrofizičarka Džema Anderson u saopštenju za medije.

 ICRAR navodi da se objekat nalazi oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje, izuzetno je sjajan i ima ekstremno jako magnetsko polje.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U oktobru leteo u svemir, sada poginuo u malom avionu
Glen de Vries

Glen De Vris

13.11.2021. 13:27

U oktobru leteo u svemir, sada poginuo u malom avionu

Glen De Vris, poslovni čovek koji se prošlog meseca vinuo u svemir sa kompanijom "Blu Oridžin" Džefa Bezosa, poginuo je udesu malog aviona, objavili su američki mediji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve