Svet
05.05.2021. 11:01
R. E. / Radio Slobodna Evropa

Korona se sve brže širi

Da li Afrika može da bude nova Indija?

koronavirus u Africi
Izvor: EPA/KIM LUDBROOK

Strah da bi Afrika mogla da bude nova Indija u pandemiji COVID-19 sve je veći zbog naglog rasta zaraženih na ovom kontinentu.

Posljednje statistike pokazuju da je Afrika do sada izbegla najgore u pandemiji. Međutim, bilo je gotovo 76 hiljada novih kovid slučajeva u trećoj nedelji aprila, dok je Indija zabeležila više od 400 hiljada novozaraženih u jednom danu u petak, 30. aprila, piše Radio Slobodna Evropa

Većina zemalja na kontinentu prošla je drugi talas pandemije, a neke, poput Kenije, Egipta i Tunisa, i treći. Smatra se da je ovaj novi talas infekcija delimično povezan s pojavom sojeva virusa koji se lakše prenose.

Stručnjaci veruju da je širenje novih varijanti korona virusa u Africi doprinelo povećanju broja novoobolelih i smrtnih slučajeva zabeleženih u mnogim zemljama Afrike, piše BBC.

Takođe, postoji zabrinutost da se ove varijante ne mogu lako pratiti jer testiranje potrebno za njihovu identifikaciju nije lako dostupno.

koronavirus u Africi
Izvor: EPA/KIM LUDBROOK

Nova varijanta virusa koja se pojavila u Južnoj Africi prošle godine dovela je do većeg broja slučajeva u južnoafričkoj regiji, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO/WHO).

Afrički kontinent, sa približno istim brojem populacije kao Indija i slabim zdravstvenim sistemom, "mora biti vrlo spreman" jer se sličan scenario kao u Indiji može desiti i Africi, rekao je John Nkengasong, direktor afričkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Associated Press (AP).

"Ono što se dešava u Indiji ne može biti ignorisano na našem kontinentu", rekao je Nkengasong i upozorio afričke države da izbegavaju masovna okupljanja uključujući i političke skupove. "Nemamo dovoljno medicinskih radnika, nemamo dovoljno kiseonika", upozorio je.

Nedovoljno vakcina

Samo 17 miliona doza vakcina je administrirano širom Afrike koja broji oko 1,3 milijarde stanovnika, prema navodima afričkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svetska zdravstvana organizacija je u martu napomenula da je u Africi dato manje od dva posto vakcina koje su globalno administrirane i da se kontinent ostavlja na začelju procesa imunizacije.

koronavirus u Africi
Izvor: EPA/YESHIEL PANCHIA

Snabdijevanje Afrike vakcinama u velikoj se meri oslanja na Indiju čiji je Institut Serum izvor vakcina AstraZeneka koje distribuira globalni projekat COVAX za donacije u zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Indijska zabrana izvoza vakcina "ozbiljno je uticala na predvidljivost uvođenja programa vakcinacije i to će činiti narednih sedmica i možda mjeseci", rekao je Nkengasong.

"Živimo u svetu koji je sada krajnje neizvestan", dodao je.

Prema najnovijim podacima Svetske banke, u Indiji ima gotovo četiri puta više lekara po stanovniku nego širom Afrike. Za razliku od Indije, nijedna afrička zemlja ne proizvodi značajne količine lekova ili vakcina, rekao je Nkengasong.

Situaciju u Indiji je "žalosno gledati", rekla je novinarima šefica Svetske zdravstvene organizacije za Afriku u odvojenom brifingu. "Veoma smo zabrinuti zbog kašnjenja u dostupnosti vakcina", dodala je Matshidiso Moeti.

vakcina, koronavirus
Izvor: Marijan Murat/dpa via AP

Njena koleginica iz SZO, Phionah Atuhebwe, nazvala je kašnjenje "veoma poraznim za sve" i rekla da će većina afričkih država koje su dobile prve doze vakcina putem programa COVAX dostići "jaz" u ponudi dok budu čekale druge doze u maju ili junu.

"Pozivamo zemlje koje imaju dodatne doze da doprinesu", rekla je Atuhebwe, dodajući da SZO ove sedmice vrši reviziju vakcina Sinopharm i Sinovac kineske proizvodnje.

Jedan neočekivani donator COVID-19 vakcina je Kongo, za kojeg je Nkengasong rekao da želi da vrati oko 1,3 miliona doza kako bi se one mogle podeliti drugim afričkim državama.

Primer slabe vakcinacije pokazuje stanje u Južnoj Africi gdje je vakcinisano 300 hiljada medicinskih radnika od ukupno 1,2 miliona ljudi koji rade u ovom pandemijom ugroženom sektoru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Indijska kovid katastrofa
Indija kovid

Cena optimizma

30.04.2021. 16:35

Indijska kovid katastrofa

Drugi talas pandemije u drugoj najmnogoljudnijoj naciji sveta dramatično je pustošniji od prvog iz mnogo razloga, od logističkih do verskih i političkih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve