Svet
10.02.2023. 16:15
Marko R. Petrović

Glavno pitanje

Da li će Zapad poslati borbene avione Ukrajini

avioni, borbeni avioni, vojni avioni
Izvor: Shutterstock

Put Ukrajine već je krenula određena količina nemačkih tenkova "leopard“ u sklopu zapadne pomoći Kijevu koji već godinu dana odoleva ruskoj invaziji. Konkretne poteze povukle su Nemačka i Kanada. One su svoje oklopnjake uputile ka Poljskoj, gde će biti predati Ukrajini.

Nije tu reč o velikom broju. Kanađani šalju četiri tenka. Dva tenka poslata su avionom još u subotu, 4. februara iz baze u Halifaksu.

Nemačka, doduše, planira da pošalje 14 "leoparda.

Od ostalih obećanja, Britanci su najavili 14 svojih teških tenkova "čelendžer“, Amerikanci 31 "abrams“, a Francuzi su obećali još nedefinisani broj lakih oklopnih vozila točkaša AMX-10RC.

Sada je, međutim, glavno pitanje da li će osim oklopa, posle haubica i raketnih sistema koji su već isporučeni Ukrajini, put Kijeva krenuti i borbeni avioni.

Britanski premijer Riši Sunak zatražio je od ministra odbrane Bena Volasa da istraži koje bi borbene avione Velika Britanija potencijalno mogla da isporuči Ukrajini, saopštio je Dauning strit.

"Premijer je zadužio ministra odbrane da istraži koje avione možemo da obezbedimo, ali da budemo jasni, ovo je dugoročno rešenje, a za Ukrajinu su sada najvažniji kratkoročni kapaciteti“, objasnio je Sunakov portparol.

Sve to dešavalo se u danu kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski došao u posetu Londonu, što je njegov tek drugi put van Ukrajine od početka ruske agresije.

Portparol britanskog premijera naglasio je da nije doneta konačna odluka o slanju britanskih aviona u Ukrajinu, ali je napomenuo da Volas "aktivno“ razmatra to pitanje.

"Ono što još nismo odlučili jeste da li ćemo poslati britanske borbene avione. Očigledno se vodi diskusija među drugim zemljama o njihovim borbenim avionima, od kojih su neki sličniji onome na šta su ukrajinski piloti navikli“, dodao je on, a prenosi "Gardijan“.

Britanci su obećali ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će dozvoliti ukrajinskim pilotima da treniraju na borbenim avionima NATO-a.

Velika Britanija se nada da će prve ukrajinske pilote primiti već na proleće. Portparol britanskog premijera podsetio je da su borbeni avioni složeni za upotrebu.

"Smatramo da je ispravno da se obezbedi i oprema koja se može brzo rasporediti, kao što su tenkovi ’čelendžer’, dodatni topovi i naoružanje većeg dometa... Ali takođe posmatrajte srednjoročno do dugoročno da bi se osiguralo da Ukrajina ima sve neophodne sposobnosti“, zaključio je Sunakov portparol.
 

Ono sa čime se trenutno licitira jesu laki lovci tipa F-16. Reč je o jednom od najupotrebljavanijih aviona današnjice. Trenutno se oko 3000 letelica ovog tipa nalazi u naoružanju 25 zemalja sveta. Iz upotrebe ga sada istiskuje moderniji F-35, ali njegova proizvodnja opstaje, iako je počela pre više od 35 godina, pre svega zbog izvoza. Jer ipak je on mnogo jeftiniji od naslednika.

Ukrajini su ti avioni neophodni kako bi obnovila vazduhoplovstvo koje je ozbiljno desetkovano za godinu dana rata. Kijev, međutim, još nije uspeo da ubedi zapadne saveznike da im ih i pošalju. Štaviše, američki predsednik Džo Bajden je početkom februara bio izričito protiv slanja aviona Kijevu.

U Nemačkoj preovladava mišljenje da bi to bilo previše za Zapad. Najviše razumevanja, bar za sada, za potrebe Kijeva, pokazuje Francuska, koja bi možda i bila spremna da pošalje neke od aviona iz sopstvene proizvodnje Ukrajini, ali uz uslov da oni ne budu korišćeni za gađanje ciljeva na teritoriji same Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Isporukom teških tenkova Ukrajini Zapad ušao u rat s Rusijom?
1

Mediji pišu

04.02.2023. 16:45

Isporukom teških tenkova Ukrajini Zapad ušao u rat s Rusijom?

Iako to Berlin i Pariz odlučno demantuju, neki mediji i političari u Evropskoj uniji smatraju da su isporukom najubojitijih tenkova Ukrajini Evropa i NATO ušli u direktan rat s Rusijom, što znači i veliku pretnju da se oružani sukob rasplamsa na ceo stari kontinent.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve