Svet
17.04.2022. 21:05
Beta

Papa Franja

"Da li ćemo okončati ljudsku rasu ili će se čovečanstvo odreći rata?"

Papa Franja
Izvor: Beta/AP / Alessandra Tarantino

Papa Franja pozvao je danas lidere da "čuju vapaj naroda za mir" u ovom "ratnom Uskrsu", javile su agencije.

"Videli smo previše krvi, previše nasilja", rekao je papa tokom tradicionalne poruke Urbi et Orbi i pomolio se da "bude mir za izmučenu Ukrajinu".

"Mnoga naša braća i sestre morali su se zatvoriti da bi se odbranili od bombi", rekao je rimokatolički poglavar pred oko 50.000 vernika na Trgu Svetog Petra u Rimu.
 

Papa Franja se molio za slobodan pristup svetim mestima u Jerusalimu, gde je više desetina ljudi povređeno poslednjih dana u sukobima.

Papa Franja
Izvor: Beta/AP / Alessandra Tarantino

Kao referencu na pretnju nuklearnim ratom, Franja je citirao naučnika koji je 1955. upitao: "Da li ćemo okončati ljudsku rasu ili će se čovečanstvo odreći rata?"

"Neka sukob u Evropi učini da budemo više zabrinuti za druge situacije, sukobe, patnje....situacije koje ne možemo da previdimo i koje ne želimo da zaboravimo", rekao je papa.
 

"Neka Izraelci, Palestinci i svi stanovnici Svetog grada, zajedno sa hodočasnicima, iskuse lepotu mira, žive u bratstvu i slobodno pristupaju svetim mestima, poštujući međusobna prava", rekao je.

Papa se molio za "mir za Bliskom istoku, rastrzanom godinama podela i sukoba", kao i za Mjanmar, Avganistan i ceo kontinent Afrike.

Papa Franjaa
Izvor: Beta/AP / Alessandra Tarantino

Papa, koji je posle 2019. prvi put govorio pred okupljenim vernicima za Uskrs, rekao je i da su "dve godine pandemije ostavile teške posledice".

Poglavar Rimokatoličke crkve je povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru rekao da su "društva danas degradirana sebičnošću i individualizmom".

Po završetku mise papa Franja je iz "papamobila" pozdravio vernike. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa se sprema za Kazahstan
Vatican Pope

Kongres religija

12.04.2022. 09:07

Papa se sprema za Kazahstan

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja boraviće u septembru u poseti Kazahstanu gde će učestvovati na kongresu o međuverskom dijalogu, saopštilo je kazahstansko predsedništvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve