Svet
11.03.2019. 17:43
Natalija Ginić

DA LI JE POKRETANJE ISTRAGE PROTIV TRAMPA PRIPREMA ZA IZBORE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Impičment je malo verovatna opcija za američkog predsednika. Najavom o pokretanju istrage u Kongresu protiv šefa Bele kuće, njegovi protivnici pripremaju teren za predsedničke izbore u SAD

Štab mladog, perspektivnog senatora iz Masačusetsa Džona F. Kenedija mnogo je ozbiljnije shvatio prvu predsedničku debatu koju je prenosila televizija od tima tada iskusnog političara Ričarda Niksona. Vikend pred emitovanje Kenedi je proveo u hotelu uvežbavajući javni nastup i birajući elegantno crno odelo. Za razliku od njega, Nikson je na duel gledao samo kao na još jedan radni dan u dotad najneizvesnijoj kampanji za predsedničke izbore. U studio Si-Bi-Esa u Čikagu tog 26. septembra 1964, Nikson je stigao pravo s tribine, umoran i nedovoljno oporavljen od gripa koji ga je nekoliko meseci držao prikovanog za krevet. Neposredno pre početka debate udario je koleno i načeo staru povredu. Bolna grimasa je bila sasvim dovoljna da Kenedijev tim zatraži od organizatora da oba kandidata stoje dok govore. Prebacujući težinu s jedne noge na drugu, s nervoznim pogledom prilikom besede, Nikson je ostavio kod gledalaca utisak uznemirenog i uplašenog čoveka. Na momente, kada je brisao oznojeno lice maramicom, delovalo je kao da mu je neprijatno da odgovori na postavljena pitanja. Niko nije mogao da pretpostavi da je prethodno Kenedijev tim, pod izgovorom hladnoće, zatražio da se grejanje u studiju pojača, znajući da se Nikson dosta znoji.

S druge strane, Kenedi je bio vidno opušten, rasterećen i nasmejan. U savršeno skrojenom crnom odelu odudarao je od pozadine u studiju. Odudarao je i od Niksona, koji je preko puta stajao u sivom sakou, neobrijan. Kamera je, ponovo na predlog Kenedijevih ljudi, snimala krupne kadrove lica dvojice političara. O tome kako je Nikson izgledao tokom emisije dovoljno govori to što ga je majka odmah po završetku debate pozvala telefonom i upitala da li je bolestan. Oni koji su duel slušali na radiju ocenili su da je Kenedi bio dobar, ali su prednost ipak davali Niksonu. Oni koji su gledali prenos imali su potpuno drugačije mišljenje - po njima, Kenedi je u duelu porazio Niksona. Bila je to najtešnja pobeda u istoriji Sjedinjenih Država, a Kenedi je imao prednost u odnosu na Niksona od svega 112.803 glasa. Mnogi i danas tvrde da je tih 0,1 odsto glasova Kenedi dobio zahvaljujući TV duelima s Niksonom.

Ceo tekst o Donaldu Trampu možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve