DA LI JE PUTIN POGREŠIO? Kako je Rusija postala novo žarište Covid-19

DA LI JE PUTIN POGREŠIO? Kako je Rusija postala novo žarište Covid-19

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV


Nakon relativno sporog početka pandemije u Rusiji, broj novoobolelih u toj zemlji počeo je da raste velikom brzinom i ta zemlja je postala druga po brzini širenja zaraze, piše američki Forin polisi.

Dok Kina smatra da je njen globalni ugled teško oštećen zbog pandemije novog koronavirusa, SAD i dalje svakodnevno beleže hiljade novih slučajeva i gledaju kako Kina i evropske zemlje počinju da ukidaju ograničenja za svoje stanovnike.

Da li je Putin pogrešio? Kao i mnoge njegove kolege na početku pandemije, ruski predsednik Vladimir Putin možda je potcenio koliko loše njegova zemlja može da prođe.

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

“Situacija je u celini pod kontrolom. Rusija izgleda mnogo bolje u poređenju s drugim zemljama” rekao je Putin 18. marta, podseća FP.

Od tada, broj slučajeva koronavirusa neprestano raste.

Ipak, uprkos tako velikom broju obolelih, broj smrtnih slučajevca je iznenađujuće nizak u odnosu na druge zemlje sa sličnim brojem zaraženih, a pretpostavlja se da je to zbog ruske metode klasifikacije, jer na primer, u SAD ukoliko umre pacijent koji je pozitivan na koronavirus, smatra se da je umro od virusa, a ne od druge bolesti.

U Rusiji, uzrok smrti mora direktno da bude povezan sa virusom, poput otkazivanja pluća, kako bi se stavio na zvaničnu listu preminulih od Kovida-19.

“Smatram da Rusija broji tačno, dok drugi poput Italije, Belgije i SAD preteruju”, izjavio je doktor Andrej Černjajev, koji je pomagao Moskovskoj zdravstvenoj organizaciji da sastavi pravila za klasifikaciju smrtnosti od koronavirusa.

EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Odgovor na koronavirus nije pomogao Putinu koji je planirao naredni mandat pre izbijanja pandemije.

Iako Putin i dalje ima visoku podršku, ona je na najnižem nivou od pre 20 godina kada je prvi put došao na vlast, a nedavna anketa centra Levada pokazala je da ima podršku svega 59 odsto građana.

Zvanični Kremlj saopštio je da ne može u potpunosti da veruje rezultatima ankete, a FP zaključuje da je Putin, možda, imajući u vidu ove rezultate, počeo da ublažava određene mere uvedene radi sprečavanja širenja korona virusa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar