DA LI JE STRAŠNO KAO ŠTO ZVUČI? SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju

DA LI JE STRAŠNO KAO ŠTO ZVUČI? SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju

EPA-EFE/NARONG SANGNAK


Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

 EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog mešanja u trgovinu i putovanja, prenosi Rojters. AP navodi da proglašenje vanredne situacije obično podrazumeva da će se u sprečavanje širenja virusa uložiti više novca i resursa, ali bi moglo da navede vlade zemalja da ograniče putovanja i trgovinu sa pogođenim zemljama.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze.

Retka situacija

Podsetimo, proglašenje globalne zdravstvene vandredne situacije vrlo je redak slučaj. U protekloj deceniji SZO je proglasila samo pet svetskih zdravstvenih kriza, i to u slučaju virusa H1N1 koji je uzrokovao pandemiju gripa 2009., epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014., virusa Zike 2016. i izbijanja ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja.

“Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama”, rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

 EPA-EFE/JEROME FAVRE

EPA-EFE/JEROME FAVRE

Generalni direktor ZSO opisao je koronavirus kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

Povezane vesti – RUSIJA ZATVORILA GRANICU S KINOM: Obustavljena kopnena komunikacija

“Da budem jasan, ovo proglašenje ne predstavlja glasanje o nepoverenju u Kinu. Naša najveća briga je mogućost da se virus proširi u zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom”, rekao je Gebrejesus i naglasio da SZO i dalje ima poverenje u sposobnost Kine da kontroliše epidemiju.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

Smernice za Kinu

Odbor za hitne situacije preporučio je Kini da:

• Nastave redovno da informišu stanovništvo o razvoju epidemije, merama prevencije.

• Pojača javnozdravstvene mere za obuzdavanje epidemije.

• Osigura zaštitu zdravstvenog osoblja.

• Poboljša nadzor i detekciju novih slučajeva zaraze koronavirusom delom Kine.

Većina slučajeva registrovana je kod osoba koje su doputovale iz kineskog grada Vuhana, gde je izbila epidemija.

Međutim, zabeleženo je osam slučajeva prenosa virusa sa osobe na osobu, u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD.

 EPA-EFE/CSIRO HANDOUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA-EFE/CSIRO HANDOUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kina je prvi put obavestila SZO o slučajevima koronavirusa krajem decembra.

Do danas, ta zemlja je prijavila više od 7.800 slučajeva zaraženih, od kojih je 170 žrtava.

Povezna vesti – BLIŽI SE VRHUNAC ZARAZE: Raste broj umrlih i zaraženih od koronavirusa

Slučajeve koronavirusa prijavilo je još 18 zemalja, u vreme kada se naučnici urtkuju kako bi razumeli kako se virus tačno širi i koliko je opasan.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar