Svet
04.12.2021. 15:30
Tanjug

Koronavirus

Da li nam je omikron u komšiluku?

koronavirus
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Iz hrvatskog Instituta "Ruđer Bošković" saopšteno je da je dosadašnja analiza uzorka uzetog u Zagrebu utvrdila prisustvo mutacija karakterističnih za omikron, ali upozoravaju da se konačni rezultat još čeka i o njemu će izvestiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

"Nakon brojnih novinarskih upita upućenih Institutu ''Ruđer Bošković'' (IRB) posle saopštenja HZJZ da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante Omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisustvo virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. decembra 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja", navodi se u saopštenju, prenosi Index.hr.

Osoba koja je testirana izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike.

Uzorak je upućen u daljnju obradu u Laboratoriju za naprednu genomik

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu, panika je neopravdana"
Laboratorija

Branislav Tiodorović

02.12.2021. 14:05

"Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu, panika je neopravdana"

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve