Svet
21.02.2022. 16:49
R.E./RTS

Kriminal

Da li ste čuli za fenomen "Baby gang"? Za Italiju je veliki problem

Na italijanskim ulicama sve su češće epizode nasilja među maloletnicima. Fenomen "Baby gang" kulminirao je tokom pandemije, a poslednjih dana se sa periferija preselio u elitne delove italijanskih gradova izazivajući zabrinutost i strah kod stanovništva.

Poslednji slučaj nasilja među bandama maloletnika, koje u Italiji popularno nazivaju "baby gang", dogodio se u Milanu, u centralnoj ulici Korzo komo, poznatoj po modi i noćnom životu.

To je samo jedan u nizu slučajeva koji se beleži poslednjih godina, a naročito za vreme pandemije. Radi se o maloletnicima, većinom između 12 i 17 godina, koji osnivaju manje bande najčešće u perifernim zonama kojima daju naziv po poštanskom broju te zone, izazivaju nerede i sve to postavljaju na društvene mreže, piše RTS.

Njihove žrtve su najčešće drugi maloletnici koje napadaju kad su sami i koji nisu delovi drugih bandi, ali sve češće se dešavaju sukobi i među samim bandama, kao i napadi na stanovništvo bez obzira na dob. Neretko, deo bandi su i devojčice.

Tokom prošlog vikenda došlo je do tuča i uboda nožem na ulicama Milana, u centralnoj zoni Garibaldi i Brera, čiji je epilog četiri povređene osobe, od kojih je jedna teško ranjena.

Razlozi su najčešće besmisleni, izazivanja i svađe pod dejstvom alkohola, a ne tako retko i pljačke i otimanje patika i novčanika drugim maloletnicima.

Povodom učestalih scena nasilja na ulicama Milana, oglasio se na svojoj Facebook stranici i guverner regiona Lombardija Atilio Fontana, koji je izjavio da je potrebno doneti momentalne odluke o povećanju broja snaga reda na ulicama: vojske, karabinijera i policije koja će nadgledati ulice zbog prevencije.

U poslednje dve godine, nasilje maloletnika plaši italijanske građane. Oni se kreću u grupi, nemaju poštovanja ni za koga, okupljaju se na trgovima, ne tako retko se kreću i na biciklima, okružuju "žrtvu" i seju strah.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mete kriminalne grupe: tužioci, sudije, policajci
Policija, hapšenje, crnogorska policija 24.8.2021.

Hapšenje u Crnoj Gori

25.08.2021. 06:05

Mete kriminalne grupe: tužioci, sudije, policajci

U Crnoj Gori uhapšena je šestočlana grupa koja je planirala napad na sudiju Biljanu Uskoković, ali i likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, njegovog sina Petra, inače službenika Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića.
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
31.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve