DA LI SU BRITANCI POGREŠILI: Bregzit: Blagoslov za Nemačku i Francusku saradnju?!

DA LI SU BRITANCI POGREŠILI: Bregzit: Blagoslov za Nemačku i Francusku saradnju?!

Foto: AP


“Otmeno povlačenje” Britanaca iz Evropske unije, čuveni Bregzit, mogao bi se pokazati kao velika greška za ovaj narod poslepodnevnog čaja, frakova, lula i kišobrana.

Možda tako ne izgleda na prvi pogled, budući da je Engleska “sila za sebe” na svetskom ekonomskom tržištu, ali Bregzit bi mogao da bude grandiozna uvertira u suzbijanje britanske prevlasti u Evropi.

Za takvu situaciju Englezi mogu da zahvale Nemačkoj i Francuskoj, koje planiraju ne samo da potvrde svoje davno Jelisejsko savezništvo, već da naprave pravu vojnu, ekonomsku i kulturnu alijansu, koja će imati za cilj da preuzme ulogu evropskog prvaka.

Još od prošle godine, Merkelova i Makron razvijaju strategiju međusobne saradnje, pa se tako poteglo pitanje o zajedničkoj vojsci, usaglašenih poreza, zajedničkom ulaganju u industriju i tehnologiju.

Naime, poznata je izjava Ursule fon der Lajen, nemačke ministarke odbrane, da je upravo Engleska ogovorna za blokadu vojnog razvoja Nemačke i Francuske, ali da se sa njenim uklanjanjem iz EU, situacija drastično promenila, pa je dato zeleno svetlo za stvaranje stalnih vojnih struktura u budućnosti.

Pored velikih planova za vojne, bezbednosne ugovore i formiranje “savezničke” vojske, najsmeliji potez franko-germanske saradnje jeste inicijativa za nabavku ratnih aviona “sledeće generacije”, za koje smatraju da će predstavljati prvi znak galskog i germanskog povratka na evropski militarni tron.

Ipak, Engleska ovom franko-germanskom alijansom ne gubi samo na vojnom polju, već se britanska moć osipa i na području industrije i kulture. Anđela Merkel, nemački kancelar, istakla je da će se raditi na stabilizovanju evra, a pretpostavlja se da jačanje ove valute predstavlja crvenu lampicu upozorenja funti, koja nije bila ozbiljnije uzdrmana u zadnjih deset godina!

Da stvar izgleda još crnje po “Bregzitovce”, pre nepunih mesec dana, Emanuel Makron, francuski predsednik, izjavio je da uopšte ne vidi razlog da engleski jezik bude lingva franka, svetski jezik.

On je istakao da se lako može zamisliti scenario u kome francuski, ili nemački preuzimaju tu ulogu, i dodao da će strateški pristupiti tom pitanju, tako što će širom evrope biti otvorene francuske gimnazije i škole.

Ipak, iako ove pretnje britanskoj “svemoći” postepeno postaju stvarnost, ostaje veliko pitanje da li će Nemačka i Francuska postati nova osovina oko koje će se okretati EU, ili je san o panevropizmu skrhan nepovratno, zahvaljujući “Bregzitu”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar