Da nisu Turci? KURC: Hakovani smo, ukradeno 1.300 gigabajta podataka

Da nisu Turci? KURC: Hakovani smo, ukradeno 1.300 gigabajta podataka

Shutterstock


Tri i po nedelje pred prevremene parlamentarne izbore u Austriji Narodna partija Austrije Sebastijana Kurca saopštila je da je hakovana.

Stranka je obelodanila da im je ukradeno 1.300 gigabajta podataka.

“Cilj je bio da se utiče i manipulišu izbori”, tvrdi Kurc u izjavi bečkom dnevniku “Esterajh”.

Konkretno, reč je o serveru u centrali stranke u Beču, a kako “obavešteni krugovi” tvrde da je hakovan i pristupni nalog Kurca.

Pročitajte još: Sve veći broj žrtava uragana na Bahamima

Nezvanično, u OVP sumnjaju da bi iza napada mogli biti ruski obaveštajni krugovi, ali i pristalice predsednika Turske, koji su i u prošlosti vršili sajber napade na OVP.

Kurc je rekao da zvaničcno ne želi da govori ko bi mogao stajati iza napada i da je angažovao eksperte da to reše, koji su i došli do prvih podataka.

“Napadači su 27.jula uspeli da prvi put upadnu u server OVP. Takodje su 11.avgusta uspeli da se infiltriraju u mrežne komponente i kompromituju ih. Tada su preuzeli kontrolu nad administratorskim nalodom”, ističu iz „Sajbertrepa“ kompanije koja je preuzela rasvetljavanje hakerskog napada.

Hakeri nisu samo “ukrali” ogromne količine podataka, već su i dobili mogućnost da “rade šta hoće”, a tako su mogli sve podatke i mejlove da manipulišu.

“Pet nedelja su hakeri bili u sistemu OVP. Tek je 3. septembra prekinuta je veza”, dodaje kompanija, ističući da ovakav napad mnogo košta i da ga mogu sprovesti samo profesionalci.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar