DA ZARATE RUSIJA I NATO, TO BI OVAKO IZGLEDALO: Moskva zauzima Baltik, a Poljska postaje ključ odbrane alijanse

DA ZARATE RUSIJA I NATO, TO BI OVAKO IZGLEDALO: Moskva zauzima Baltik, a Poljska postaje ključ odbrane alijanse


Magazin „Nešenel interest“  objavio je  kako bi izgledao početak rata između Rusije i NATO-a u Evropi i predložio Alijansi načine kako da se „neutrališe“ Moskva.

Reč je o simulaciji , a autor teksta Majkl Pek poziva se na istraživanje američkog Centra za strateške i budžetske ocene, po kojem u slučaju hipotetičkog konflikta Rusija može da zauzme deo Estonije, Letonije i Litvanije, pre nego što se umešaju njihovi saveznici.

„Posledice poraza čak i u ograničenom ratu sa Rusijom na evropskom kontinentu mogu biti fatalne za jedinstvo Alijanse“, objašnjava rezultate istraživanja Pek.

Eksperti smatraju da nesposobnost da se zaštite saveznici značajno slabe poverenje članica Alijanse prema Vašingtonu, što će dovesti do geopolitičkih izmena u Evropi. Kako se navodi, osnovna prednost Moskve će biti geografski položaj i položaj ruskih vojnih baza.

Za sprečavanje takvog scenarija analitičari su predložili „zaštitnu šemu, po kojoj će Poljska postati ključ za odbranu istočne Evrope. Autori dokumenta su pozvali NATO da rasporedi na teritoriji zemlje američke divizije, piše magazin.

Eksperti smatraju da bi naoružana poljska vojska za vreme rata mogla da zatvori deo teritorije, da pomogne da se ojača NATO i da bavi se obaveštajnim poslovima.

Pritom, autori dokumenta su naglasili da je poljska sovjetska tehnika zastarela, dok modernizacija vojske po zapadnim standardima zahteva značajna finansijska ulaganja.

„Ako za obuzdavanje Rusije bude malo jedna američka brigada, da li će biti dovoljna jedna divizija“, pita se autor.

Podsetimo, NATO planira da u naredne dve godine u Poljskoj izgradi skladište za američku vojnu tehniku

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar