Svet
12.08.2019. 12:10
Cbs news/Foto: AP, Oliver de Ros

ĐAMATEI NOVI LIDER GVATEMALE: Želi da promeni dogovor o migrantima sa SAD

alejandro-giammatei-4.jpg
Izvor: AP / Santiago Billy

Konzervativac Alehandro Ðamatei ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima u Gvatemali.

Centralna izborna komisija saopštila je da je na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova on osvojio 59 odsto podrške, dok je na drugom mestu bivša prva dama Sandra Tores, prenosi Rojters.

Ðamatei je proglasio pobedu nedugo nakon zatvaranja birališta i rekao da mu je čast da bude na čelu te centralnoameričke države. On će preuzeti dužnost 14. januara.

Guatemala Elections

"Pobedili smo. Jako sam uzbuđen, to je logično, prošlo je 12 godina borbe. Čekao sam 12 godina da služim zemlji", rekao je Đamatei nakon pobede.

Gvatemala je deo dogovora o migrantima, takozvanog "Severnog trougla" centralnoameričkih naroda koji obuhvata i Honduras i El Salvador. Sve tri države su pod velikim pritiskom Trampove administracije da zaustave priliv migranata koji kreću u Sjedinjene Države.

Bivši predsednik Evo Morales potpisao je sporazum sa SAD prema kojem će državljani Salvadora i Hondurasa tražiti azil u Gvatemali ukoliko prelaze kroz zemlju na putu ka SAD.

Guatemala Elections

Đamatei će morati da odluči da li će da poništi, ili traži izmene u sporazumu, koje bi potencijalno mogle da olakšaju depresiju migranata koji stižu na američku granicu. On je rekao agenciji Rojters da se nada da će ga izmeniti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve