Svet
12.12.2019. 16:28
R. E.

Još jedan "Dan D" za Veliku Britaniju

w_55702162.jpg
Izvor: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Građani Velike Britanije izalaze danas na vandredne parlamentarne izbore. Biračka mesta u 650 izbornih jedinica širom Engleske, Velsa, Škotske i Severne Irske otvorena su od sedam ujutru. Na njima glasači neće odlučivati samo o tome kome će poveriti šansu da upravlja državom, već će se njihov glas pre svega odnositi na to kako će i kada izaći iz Evropske unije.

Glavne rivale na izborima predstavljaju vladajuća Konzervativna stranka Borisa Džonsona i opoziciona Laburistička partija Džeremija Korbina.

Nakon što se oko 22 časa biračka mesta zatvore, počeće brojanje glasova, a rezultati bi trebalo da budu objavljeni u petak, 13. decembra, ujutru.

Whatever your views, whatever your doubts, however little you think you know about politics please follow Sam & go to your polling station. This is one day when your vote matters as much as the vote of the most powerful folk in the land #dogsatpollingstations pic.twitter.com/QJPRbEhiTy

14:00 Tradicionalno, na viračka mesta uz glasače izlaze i psi. Kao  prethodnih godina heštag #dogsatpollingstations i danas je popularan na društvenim mrežama gde brojni Britanci objavljuju fotografije.

12:10 Manji incident, zabeležen je u Škodskoj gde je uhapšen 48-godišnji muškarac. Naime, on se sumnjiči da je povezan sa sumnjivom napravom koja je pronađena u blizini biračkog mesta u Severnom Lanarkširu. Oko zgrade u kojoj je pronađena sumnjiva  postavljen je kordon policije, nakon što su stanovnici zgrade evakuisani.

10:31 Liderka severnoirske Demokratske unionističke stranke Arlen Foster glasala je na biračkom mestu u Severnoj Irskoj.

Brian Lawless/PA via AP Brian Lawless/PA via AP

10:21 Premijerka Škotske Nikol Stardžeon glasala na biralištu u Glazgovu.

AP Photo/Scott Heppell AP Photo/Scott Heppell

Najveći rivali na vandrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, Boris Džonson i Džeremi Korbin, glasali su među prvima.

10:10 Džonsonu je prilikom glasanja, u biralištu otvorenom u Metodističkoj gradskoj kući u Londonu, društvo pravio njegov pas Dilan koga je na poklon dobio nakon što je izabran za premijera.

https://www.youtube.com/watch?v=l0DD66ucu4I

AP Photo/Kirsty Wigglesworth AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Sa druge strane Džeremi Korbin je glasao u severnom Londonu.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Prema poslednjim anketama instituta YouGov Konzervativna stranka vodi sa 339 od 650 zastupničkih mesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. novembra, ali 22 više u odnosu na izbore 2017.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 EPA-EFE/NEIL HALL

EPA-EFE/NEIL HALL

Između čega Britanija bira i šta joj je obećano

Premijer Boris Džonson fokusirao je svoju kampanju na slogan "Obavimo Bregzit". Džonson je istakao da bi mu parlamentarna većina za njegovu Konzervativnu partiju omogućila da progura prethodno odbijane sporazume o izslasku iz EU i sprovede Bregzit do 31. januara.

Sa druge strane, lider laburista Džeremi Korbin, kaže da će ako on pobedi u Britaniji biti organizovan novi referendum na kome će biti postavljeno pitanje da li ljudi i dalje žele da napuste Evropsku uniju, ili bi radije da ostanu u bloku sa 28 zemalja.

 EPA-EFE/NEIL HALL EPA-EFE/NEIL HALL

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve