DAN UOČI NEZAVISNOSTI IZRAELA: Vojska spremna na mogući napad Irana raketama i dronovima?!

DAN UOČI NEZAVISNOSTI IZRAELA: Vojska spremna na mogući napad Irana raketama i dronovima?!


Uoči Dana nezavisnosti Izraela, 18. aprila, izraelska vojska se priprema za direktni napad Iranske revolucionarne garde u odgovoru na udar na vazduhoplnu bazu u Siriji prošle nedelje, za koji su Moskva, Damask i Teheran optužili jevrejsku državu, javljaju izraelski mediji.

Izrael veruje da će odmazdu direktno pokrenuti ta garda, a ne njeni saradnici i da će to biti napad navodjenim raketama ili naoružanim dronovima iz baze u Siriji.

“Izrael će reagovati oštro protiv svake iranske akcije iz unutrašnjosti Sirije”, izjavio je izvor izraelske vojske za Skaj njuz na arapskom jeziku, dodavši da je plan Irana da napadne Izrael iz Sirije.

Izraelski mediji prenose da su iranski zvaničnici davali ratoborne izjave nakon napada 9. aprila na vazduhoplovnu bazu T-4 kraj Palmire u kome je ubijeno 14 ljudi, uključujući navodno najmanje sedam pripadnika jedinica Iranske revolucionarne garde, uključujući rukovodioca operacije bespilotnih letelica pukovnika Mehdija Degana.

Izraelski lideri su takođe pojačali svoja upozorenja Iranu da ne testira odlučnost Izraela.

U medjuvremenu su objavljene fotografije iz vazduha navodnih iranskih baza u Siriji da bi se pokazalo da je Teheran pojačao obim vojnih odnosa sa snagama sirijskog predsednika Bašara Asada pod pokroviteljstvom komandanta vazduhoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde brigadnog generala Amira Ali Hadžizadeha.

Izraelski mediji prenose da se i vojni i kargo avioni koriste za vojni transport i da dovoze vojnike i oružje kako bi se pojačalo iransko vojno prisustvo.

Na slikama se navodno vidi da je da su jedinice Iranske revolucionarne garde uspostavile nekoliko baza u Siriji.

Fotografije su objavljene pred 70.godišnjicu nezavisnosti Izraela, po jevrejskom kalendaru, kada Iran obeležava Dan vojske.

Napetost izmedju dva najveća neprijatelja je dramatično povećana nakon ubacivanja iranskog drona iz lansiranog iz Sirije u izraelski vazdušni prostor 10. februara za koji je izraelska vojska tek nedavno rekla da je nosio eksploziv i da je leteo u napad.

Dron za koji je najpre rečeno da je izvidjački, je oborio izraelski borbeni helikopter i posle toga su izraelski avioni napali istu bazu T-4 iz koje je navodno lansiran.U napadu je oboren jedan izraelski avion F-16.

Visoki izraelski vojni zvaničnik potvrdio je ponedeljak za Njujork tajms da Izrael stoji iza ponovnog napada na tu bazu. Izrael nije zvanično preuzeo odgvornost za tu akciju.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je udar na T-4 prvi slučaj napada na iranske mete i postrojenja i ljude.

Ali Akbar Velajati, visoki savetnik iranskog vrhovnog lidera Ali Hameneija, upozorio je Izrael da bi trebalo da očekuje na snažan odgovor.

Hameneijev predstavnik u Iranskoj revolucionarnoj gardi Ali Širazi je takodje upozorio da ako Izrael želi da nastavi “izdajničko postojanje mora da izbegne glupe mere”.

“Ako budu davali povoda Iranu, Tel Aviv i Haifa će biti uništeni”, zapretio je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar