Danas se u Austriji obeležava Dan jednakih penzija

Danas se u Austriji obeležava Dan jednakih penzija

Foto: Mathew Bennett


Danas se širom Austrije obeležava Dan jednakih penzija odnosno Equal Pension Day. To je dan kada muške godišnje penzije dostignu penzije žena. Žene u Austriji u proseku dobijaju 825 evra manju penziju od muškaraca što odgovara razlici od 41,86 odsto.

Novo istraživanje je pokazalo da veće razlike u penzijama između muškaraca i žena od Austrije imaju još samo tri zemlje Evropske unije –  Luksemburg, Nizozemska i Malta.

Foto: CDC

Foto: CDC

Da bi se odredilo na koji će datum biti obeležen Dan jednakih penzija, upoređuju se iznosi širom Austrije, ali i na nivou pokrajina gde su razlike značajne. U odnosu na prošlu godinu zabeležen je „korak napred“ od jednog dana, ali budući da je ova godina prestupna, penzije su zapravo ostale podjednako niske.

Povezane vestiRAVNOPRAVNOST SA ZAKAŠNJENJEM: Ruskinje će moći da budu kamiondžije, mašinovođe…

Podaci jasno pokazuju da još mnogo toga treba da se preduzme kada su u pitanju jednake zarade, a pravedne penzije su važan preduslov za samostalan život, poručuju iz bečke gradske kancelarije za žene.

„Žene rade, a posao im je samo delimično plaćen. Razlika u zaradama se nastavlja i u starosti. Za vreme krize zbog koronavirusa postalo je jasno da su žene dvostruko opterećene – rade od kuće i brinu o deci što ih jače pogađa nego muškarce. Naš cilj je jasan – ista zarada za isti posao“ izjavila je članica bečkog gradskog veća za pitanja žena Katrin Gal.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar