DEFINITIVNO PREMIJER: Netanjahu osigurao podršku većine za peti mandat

DEFINITIVNO PREMIJER: Netanjahu osigurao podršku većine za peti mandat

Foto: Beta/Debbie Hill


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osigurao je podršku većine članova parlamenta za novi mandat nakon što su ga još četiri partije podržale da obrazuje vladu na konsultacijama s izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom.

Netanjahua sada podržava 65 poslanika od ukupno 120. Njegov glavni rival Beni Ganc, lider saveza partija centra, ima podršku od samo 45 članova Kneseta, prenose izraelski mediji. Veruje se da sada predsednik nema dileme kome će poveriti zadatak da obrazuje vladu i da će mandatar biti  – Netanjahu.

Konsultacije uživo

Netanjahu će, kako se očekuje, obrazovati koaliciju koja će se sastojati od njegove konzervativne partije Likud sa 35 ili 36 poslanika, ultraortodoksne verske partije Šas sa osam, Ujedinjene Tore judaizma sa sedam ili osam, Unijom desničarskih partija sa pet, partije centra Kulanu sa četiri i po svoj prilici nacionalističke stranke Izrael naš dom sa pet poslanika. Zvanični rezultati izbora biće sutra objavljeni.

Rivlin je ocenio da ni jedan drugi kandidat ne bi bio u stanju da obezbedi većinu. Konsultacije predstavnika partija s predsednikom počele su juče i danas se završavaju, a prenošene su prvi put uživo preko televizije.

Premijer već deset godina

Predsednik Izraela će svoju odluku saopštiti sutra uveče kada Centralna izborna komisija dostavi zvanične rezultate.  Nakon što predsednik odredi mandatara on ima na raspolaganju 28 dana da obrazuje vladu sa mogućnošću produženja od dve nedelje.

Netanjahu je neprekidno premijer već deset godina, a sada je na putu da peti put bude na toj funkciji i nadmaši prvog predsednika Vlade Izraela, oca nacije, Davida Ben Guriona koji je bio na čelu zemlje 13 godina i 127 dana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar