Svet
25.03.2022. 16:49
Beta-AP

Uprkos sporazumu

Deo španskih kamiondžija nastavlja štrajk

Proteest u Španiji
Izvor: Beta/AP / Alvaro Barrientos

Španska vlada je postigla sporazum sa vodećim udruženjima transportnih kompanija o finansijskoj pomoći za tu industriju pogođenu visokim cenama goriva, ali su samozaposlene kamiondžije danas objavile da će nastaviti 12-dnevni štrajk.

Ruski rat protiv Ukrajine doprineo je rastu cena goriva u Evropi, zbog čega su kamiondžijama povećani troškovi.

Posle 12 sati pregovora, završenih posle ponoći, vlada predvođena socijalistima objavila je da za kamiondžije smanjuje cenu goriva za 0,2 evra po litru. Litar goriva za kamiondžije trenutno košta oko 1,8 evra.

Protest u Španiji
Izvor: Beta/AP / Manu Fernandez

Španska ministarka saobraćaja Rakel Sančes rekla je da će smanjenje znači uštedu oko 700 evra mesečno po kamionu.

Vlada je navela da će obezbediti i 450 miliona evra direktne finansijske pomoći drumskim prevoznicima i posebne uslove kreditiranja.

Međutim, Platforma za odbranu sektora drumskog transporta, koja nije povezana sa većim španskim transportnim udruženjima, pozvala je svoje članove da nastave štrajk. Brojni članovi Platforme, na njen poziv, danas su došli na protest u Madridu.

Ta grupa navodi da neće odustati od zahteva, koji se ne tiču jedino cene goriva, nego i boljih uslova rada za kamiondžije, uključujući smanjenje granice za odlazak u penziju na 60 godina. Grupa protestuje i zbog ponašanja velikih distributivnih kompanija, koje ocenjuje kao nelojalnu konkurenciju, tvrdeći da one obaraju cene prevoza.

Protest u Španiji
Izvor: AP / Alvaro Barrientos

Štrajk je doveo do poremećaja u lancima snabdevanja i nestašica proizvoda u prodavnicama, uključujući povrće, mleko i ribu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovo su nove cene goriva
Gorivo

Narednih sedam dana

25.03.2022. 14:40

Ovo su nove cene goriva

Evrodizel će u Srbiji od danas u 15.00 biti skuplji 11 dinara i litar će koštati 198 dinara, dok će cena benzina BMB 95 premium ostati ista, 176,05 dinara.
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve