Svet
18.09.2022. 13:15
BETA-AFP

Ujedinjene nacije

"Devojčicama je mesto u školi, talibani treba da im dozvole da se vrate"

1
Izvor: BETA/ AP / Ebrahim Noroozi

Ujedinjene nacije ponovo su pozvale talibanskke vlasti u Avganistanu da preduzmu "hitne mere" i ponovo otvore srednje škole za devojčice, ocenjujući da je "sramno" što su zatvorene već godinu dana i da tako nešto ne postoji u svetu.

"U nedelju se navršava godinu dana od isključenja devojčica iz srednjih škola u Avganistanu. Jedna godina izgubljenog znanja i šansi koje nikad više neće ponovo naći. Devojčicama je mesto u školi. Talibani treba da im dozvole da se vrate", napisao je u Twitter poruci generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
 

Po dolasku na vlast u avgustu 2021. talibani su zabranili srednje škole za devojčice. Pokušaj da im se ponovo dozvoli pohađanje srednjih škola 23. marta trajao je samo nekoliko sati.

Tog istog dana talibani su se predomislili i ponovo objavili da se škole zatvaraju, na veliku tugu hilljada devojčica koje su se u suzama vratile svojim kućama.

Talibani od tada tvrde da je zabrana vezana za "tehnički probleme" i da će nastava biti ponovo uvedena kada bude usvojen program baziran na islamskim shvatanjima.

Prema UN "više od milion devojčica" uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina sprečeno je da ide u školu protekle godine, što nije slučaj za dečake za koje su škole ponovo otvorene 18. septembra.

"Ovo je tragična godišnjica, sramna, koja se potpuno mogla izbeći", saopštio je vršilac dužnosti šefa Misije UN za pomoć Avganistanu Markus Potzel.

Dodao je da produženo isključenje devojčica iz srednjih škola nema nikakvo verodostojno opravdanje i da nema sličnog slučaja u svetu.

On je rekao da uskraćivanje obrazovanja krši najosnovnija prava devojčica i žena, povećava rizik od marginalizacije, nasilja, eksploatacije i zloupotrebe.

"Na talibanima je da stvore uslove povoljne za mir, inkluziju, bezbednost, ljudska prava i ekonomski oporavak. Međunarodna zajednica spremna je da podrži vladu koja predstavlja celokupno stanovnštvo i poštuje svoja prava", zaključio je predstavnik UN.

Od povratka na vlast talibani su uveli stroge propise za ophođenje žena u javnosti.

Pored zatvaranja srednjih škola islamistički fundamentalisti zabranili su ženama brojne državne poslove. Takođe su im naredili nošenje vela, a najidealnije burke u javnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nove muke za žene u Avganistanu
aerodrom, muslimanka

Talibanska pravila

26.03.2022. 15:56

Nove muke za žene u Avganistanu

Talibanska vlast u Avganistanu zabranila je desetinama žena da se ukrcaju na nekoliko letova, uključujući i one ka inostranstvu, jer su putovale bez muškog staratelja, saopštila je avganistanska avio-kompanija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve