Svet
04.04.2018. 13:54
Tanjug

"DEVOJČICE TREBA DA IMAJU ISTE ŠANSE ZA RAZVOJ": Austrija pokreće inicijativu za zabranu marama u školama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Austrijska vlada namerava da zabrani nošenje marama u vrtićima i osnovnim školama devojčicama muslimanske veroispovesti.

Prvi je sa tom inicijativom u javnost izašao vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe koji je kazao da treba uvesti tu zabranu kako bi se devojčicama do desete godine omogućio nesmetani razvoj.

Prema njegovom mišljenju, zabrana nošenja marama u vrtićima i školama pospešila bi i integraciju te dece.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prihvatio je inicijativu Štrahea i najavio da će raditi na odgovarajućem zakonu. Na sednici vlade, prema rečima Kurca, pokrenuta je inicijativa za izradu odgovarajućeg zakona.

Konkretno je rekao da želi da nadležni ministri - obrazovanja Hajnc Fasman, pitanja žena Julijane Bogner Štraus i ministarka integracije Karin Knajsel, izrade zakon o zaštiti dece.

Za potpunu primenu tog zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, zbog čega će vlada morati da traži podršku opozicije.

Kurc je objasnio da je zabrana korisna jer se time želi delovati protiv razvoja paralelnih društava. Sve devojčice u Austriji trebalo bi da imaju iste šanse za razvoj, naglasio je Kurc.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve