DIPLOMATSKI RAT: Holandija zvanično povukla svog ambasadora iz Turske

DIPLOMATSKI RAT: Holandija zvanično povukla svog ambasadora iz Turske

Ministar spoljnih poslova Holandije Halbe Zeilstra; Foto: YouTube screenshot


Holandija je danas objavila da zvanično povlači svog ambasadora iz Ankare zbog zaoštrenih odnosa s Turskom koje treba “normalizovati”, čime su dodatno pogoršani odnosi dve zemlje.

Naime, Holandija prošle godine nije dozvolila dolazak dva turska ministra koji su želeli da govore na političkim skupovima u prilog turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, što joj je Turska zamerila.

Od tada uprkos pregovorima “nismo uspeli da dođemo do sporazuma o načinu normalizacije naših odnosa”, rekao je holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zeilstra u saopštenju.

Foto: Twitter screenshot

Foto: Twitter screenshot

Zbog toga je holandska vlada odlučila da zvanično povuče svog ambasadora kome turske vlasti ne dozvoljavaju dolazak u Tursku od marta 2017. godine, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno Holandija neće dati dozvolu za stupanje na dužnost novog turskog ambasadora, navele su vlasti.

Odnosi dve zemlje zaoštrili su se kada je u martu 2017. zabranjeno avionu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da sleti u Holandiji. Čavušoglu je trebalo da govori na skupu u Roterdamu za predsedinka Erdogana, u okviru kampanje za referendum o jačanju ovlašćenja turskog predsednika.

Takođe je zaustavljena turska ministarka za porodicu Fatma Betul Sajan Kaja kada je nekoliko sati kasnije pokušala kolima da stigne do Roterdama iz Nemačke.

Posle toga je Turska zatražila izvinjenje od holandskog premijera Marka Rute zbog ophođenja prema njihovoj ministarki za porodicu i odbila da odobri holandskom ambasadoru, koji je bio van zemlje, da se vrati u Tursku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar