Svet
30.01.2018. 17:19
R.E./B92

DIREKTOR CIA MAJK POMPEO: Rusija će pokušati da se umeša u kongresne izbore u SAD 2018, Kina vrši prikriveni uticaj na Zapad

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Napori Kine da izvrši prikriveni uticaj na Zapad zabrinjavajući su kao i ruska subverzija, rekao je direktor CIA Majk Pompeo.

On je za BBC kazao kako Kina ostavlja mnogo veći trag svojim aktivnostima od Rusije.

Kao primere je naveo nastojanja Kine da se dokopa američkih komercijalnih informacija i da se infiltrira u škole i bolnice, što se proširilo i na Evropu.

"Razmislite o razmerama dve ekonomije. Kineska ima veći uticaj i rast kako bi izvela tu misiju nego ruska", rekao je Pompeo.

Ranije ove godine bivši službenik CIA uhapšen je pod optužbama da je zadržao poverljive podatke za koje se misli da su doveli do raskrinkavanja operacija CIA u Kini. Dve godine ranije uhapšen je Džeri Čan Šing Li, a oko 20 informatičara je ubijeno ili zatvoreno. To je bila jedna od najvećih grešaka ove američke obaveštajne službe poslednjih godina. Međutim, tada zvaničnici nisu znali da li je kriva krtica li su hakovani podaci, navodi BBC.

Direktor CIA je rekao i kako bi zemlje zajedno mogle da učine više u borbi protiv kineskih nastojanja da preuzme moć nad Zapadom.

"Možemo da vidimo veoma fokusirane napore da se ukradu američke informacije, da infiltriraju špijune u SAD, koji će raditi za kinesku vladu protiv Amerike. Vidimo to u našim školama, bolnicama i medicinskom sistemu, al i korporacijama u Americi. To se dešava iu drugim delovima sveta, i u Evropi i Velikoj Britaniji", dodao je.

Šef CIA rekao je i da očekuje da će Rusija pokušati da se umeša u američke izbore 2018. godine kao što su, kako ova obaveštajna agencija veruje, uradili i na izborima 2016. godine.

Moskva će verovatno pokušati da utiče na američke kongresne izbore na polovini predsedničkog mandata Donalda Trampa u novembru 2018, izjavio je Pompeo.

"Nisam video značajno smanjenje njihovih aktivnosti", rekao je on u vezi sa mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

On je rekao da očekuje da će Rusija nastaviti da se meša, ali i da je uveren da će SAD uspeti da održe slobodne i fer izbore.

"Očekujem da će i dalje pokušati to da čine, ali sam uveren da će Amerika moći da ima slobodne i poštene izbore i da ćemo se efikasno odupreti njihovom mešanju, tako da uticaj Rusije na američke izbore ne bude značajan", rekao je Pompeo.

Američke obaveštajne agencije su došle do zaključka da se Rusija navodno mešala u predsedničke izbore 2016. da bi pomogla sadašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu da pobedi.

Rusija je više puta odbacila optužbe da se mešala u američke predsedničke izbore.

BBC konstatuje da je ruski uticaj bio u središtu političke debate u Vašingtonu, sa tvrdnjama o hakovanju i odavanju informacija, kao i o korišćenju društvenih medija kako bi se izazvale podele u američkom društvu.

Pompeo, međutim, iznosi iznenađujuće tvrdnje da Kina ima mnogo šire mogućnosti za vršenje uticaja i da je zato veća potreba za borbu protiv toga.

Kineska nastojanja idu od tradicionalne špijunaže (ljudske i sajber), do tvrdnji o krađi intelektualne svojine kako bi pomogla svojim kompanijama.

To se, takođe, odnosi na način na koji Kina koristi svoju ekonomsku težinu da bi uticala na američke kompanije koje žele pristup njenom tržištu, kazao je Pompeo.

Direktor CIA je za BBC rekao i da postoji mogućnost da Severna Koreja izvede napad na SAD nuklearnim raketama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve