Svet
22.05.2019. 10:09
Agencije

DO IZBORA Austriju će voditi ekspertska vlada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Austrije Alekander Van der Belen je na zahtev kancelara Sebastijana Kurca otpustio ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla i prihvatio ostavke ostalih ministara iz redova Slobodarske partije. Kurc je najavio da će Austrija dobiti prelaznu ekspertsku vladu.

Kikl je prvi ministar u istoriji Austrije koji je otpušten iz jedne vlade.

Kurc je zatražio od predsednika Austrije otpuštanje Kikla, jer smatra da ne može biti na čelu ministarstva policije koje treba da vodi istragu o aferi sada već bivšeg šefa Slobodarske partije Hajnca Kristijana Štrahea.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Belen je saopštio da prihvata predlog Kurca za otpuštanje Kikla, da je prihvatio i zahtev za ostavkom ministara i državnog sekretara iz redova FPO, a da je ministarka inostranih poslova Karin Knajsel najavila da nastavlja rad. Knajsel je u vladu ušla preko FPO, ali kao nestranačka ličnost ona ne podleže odlukama stranačkih tela.

„Ovih dana smo na nepoznatom terenu. Nikada se ovako nešto nije dogodilo u Austriji, a čini mi se da ne treba da postoji zabrinutost, jer se ovih dana pokazala sva elegancija i lepota našeg Ustava. Svaki korak koji se sada preduzima je predviđen Usavom i ja ću paziti da on bude poštovan. Moja je želja da sve što se bude dešavalo u prelaznom periodu do izbora bude na dobrobit građana“, objasnio je Van der Belen, dodajući da delotvornost države mora biti obezbeđena.

Preneo je da je dao nalog kancelaru da pronađe nove ministre, kako bi ih on imenovao. Te ličnosti, kako je istakao, koje će voditi državu u prelaznoj fazi, treba da budu eksperti kako bi se vratilo poverenje građana u politiku.

„To moraju biti nadpartijski priznate osobe, od integriteta. Svaki predlog ću lično proveriti i sa svakim obaviti razgovor“, najavio je on dodajući da je time preduzet prvi korak za izlazak iz krize.

Ukazao je da je imao razgovore sa predstavnicima parlamentarnih partija i da su oni bili konstruktivni, te da su svi istakli da im je važna stabilnost zemlje do prevremenih izbora.

„To je barem jedna zajednička osnova, a za dalje će biti potreban konsenzus. Potrebno je vratiti dijalog među demokratski izabranim predstavnicima, da jedni drugima prilazimo, i da na kraju donosimo državničke odluke“, poručio je šef austrijske države.

Pojedine opozicione stranke, među kojima i najveća - Socijaldemokratska partija najavile su da će u parlamentu zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi Kurca.

Van der Belen, upitan da li smatra da će vlada opstati nakon sednice parlamenta u ponedeljak, gde će biti reči o poverenju, istakao je da očekuje da će poslanici sve obazrivo izvagati i tako se ophoditi prema situaciji, a prema današnjem stanju očekuje da će nova prelazna vlada ostati do izbora.

Kancelar Kurc je rekao da je ovo izazovno vreme, koje je međutim savladivo. on je ukazao da je afera stvorila nestabilnu situaciju i naštetila ugledu zemlje u svetu. Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodna transparentna istraga svih optužbi i uspostavljanje stabilnosti.

"Dobio sam nalog nakon ostavki i otkaza ministru da popunim te funkcije ekspertima. Radi se o prelaznoj vladi u kojoj će biti stručne ličnosti", naglasio je Kurc.

Austrijski kancelar je najavio da će još tokom današnjeg dana proslediti predsedniku svoje predloge, te objasnio da se radi o aktuelnim i bivšim visokim državnim službenicima.

"Mislim da je ovaj korak važan da bi se osigurala stabilnost u Austriji, ali i da bi Austrija u EU ostala delotvorna, jer vlada ima odgovornost kako za Austriju tako i za EU", podvukao je on.

Na brojna pitanja novinara, koja su po prvi put bila dozvoljena od izbijanja afere, Kurc je rekao da će prelazna vlada vršiti dužnost do uspostavljanja nove. Upitan da li će u utorak biti na sednici EU, pošto se u ponedeljak glasa nepoverenje njegovoj vladi, Kurc je odgovorio da se niko u telima EU neće čuditi ako dođe, ali da bi se mnogi čudili da na sastanak ne dođe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve